Učitelj

7714 Y GW WB TT e JE

споменик Коменског рада; у њему је пуно драгоцених тековина његова рада, пуно драгоцених успомена.

Међу многим тековинама су најзнатнији: „завод, књижница Коменскова“, „педагошко удружење Коменскова“ и „задужбина Коменскова“.

Многобројни часописи излазе у Прагу и осталим градо„вима Чехословачке. Неки од тих су издања књижнице Комен«скове или пак његове задужбине.

Ми ћемо се задржати мало само на неким часописима, који су нам дошли до руку.

„Редарогт ке Когеду“ — (Педагошки погледи) — Овај по свему угледан часопис издају чехослов. општина учитељска ти задужбина Коменскова у Прагу. Излази више од 35. год. и "сматра се као један од најстаријих модерних часописа педатошких. Његов главни уредник је Отокар Каднер, који уређује. "часопис уз сарадњу редакционог одбора, у коме видимо имена вредних педагога и ваљаних јавних школских радника.

Садржај часописа је обилат и разноврсан тако да оријентише читаоца у свима савременим педагошким, психолошким и дидактичким питањима. У њему је неколико олељака; један садржи чланке из области опште педагогике и историје школства, други из психологије и експерименталне педагогике, трећи — из дидактике основне и грађанске школе и т. д.

У низу чланака налазимо и један важан предмет из „експерименталне педагогике — школска мерења — о коме до "сад није писано у нашим педагошким часописима.

Последње стране овог часописа напуњене су прегледима "чешке и стране педагогике литературе, а нарочто је дечјој „литератури посвећено довољно места и довољно бриге.

2. Други, нешто већи, али знатно млађи од првог часописа (појавио се тем пре три године) теме Урук редаротеку — Весник педагошки) Издање чехословачке педагогике књижнице Јана Аноса Коменскога. Под редакцијом проф. Јана Чижека. Као и кроз прва, тако и кроз овај други часопис веје дух Коменсков. И он доноси актуелна и савремена питања из области педагогике и школства,

На последњим странама обично се поред јасног прегледа домаће педагошке литературе налазе се и прегледи