Učitelj

-68 Учитељ

страни по једно ново, само на 18. и 30. стр. уче по два (Си с, 42 и ђ), а стране 21. и 29. садрже текст без нових слова.

Деца почињу словом 1. Оно стоји само испод слике, на којој су два мушкарца, Иво и Јово: један је „коњ“, други га „зауздао“ и тера бичем (други је „кочијаш“, вели погрешно писац), па му говори „“ („иди“, објашњава писац). Не знам да ли у пишчеву крају деца у овом случају кажу „и“; Код. нас вичу „ђи“! У старом циришком буквару почиње се таKobe ca i.

На другој страни слика представља девојчицу, која дозива брата а овгј се сакрио и вири иза једног дрвета (He јасно на слици). Она га зове: „О“ и то је цео текст испод. те слике.

Трећа слика представља Иву који доноси волу сено. Испод ње је текст: мо |!уо оуо о оо уо („да Аппа да Напч“ са првог листа циришког буквара2).

На четвртој слици је продавац „балуна“. Иви се балоњ измакао из руку и он виче „а“, а поред њега се исправило: псето и лаје „ав, AB“. |

На петој страни отац се с Ивом враћа из винограда с колима, на којима је буре шире („маста“) и зауставља коње: „е“. Испод тога је текст: еуо ме о то.

После овога деца морају ново, црвено слово да проналазе из једне или више речи и из реченица, које су увек на почетку текста (сем последњег слова на страни 30., које је У трећем реду):

тата, ти, 1уо 1 пуга, !уо, јоуо 1 пита, Дја зе уезе! Јоуп,. јуо 702 пи 14 ад.

Сва слова се на тај начин прелазе овим редом:

гола ти гјо ха = аестеар DPD INU Gi? | 82 |

Пошто су деца упознала сва слова, добијају на страни 31. насликан зидни календар и поред те слике текст О новој години. На страни 34. пружена је таблица, која треба дз покаже разлику између великих и малих слова (досад су сва слова била велика). Потом се до 41. стране закључно пружа градиво с великим и малим словима, ситније штампано, а. страна 42. садржи таблицу, на којој су у пет преграда по

два реда изнета сва велика и мала штампана а испод њих.