Učitelj

Књижевни преглед 69

курзивна слова. На страни 43. текст је из курзива, на 44. страни из штампаних слова, на 45. из курзива, на 46. из курзива и аштампаних, а на 47. страни није означено каквим ће се словима шт.мпати. На 48. страни имамо преглед курзивних и писаних слова (израђен на исти начин као и на 42. страни). Страна 49. почиње курзивним испред слике, а свршава рукописом испод слике. Од 50. стране настаје текст с рукописним словима.

Из овога прегледа види се распоред градива. Више од половине буквара (прве 33 стране) заузимају крупна штамтана слова („велика антиква“). На осам страна је текст са «ситним словима („мала антиква“), где деца упознају мала и велика штампана слова. Наредних 6 страна упознају децу «с курзивним словима, а осталих 14 страна пружају деци рукописна слова. Доследан своме уверењу да ће деца, кад се извежбају у прецртавању штампаних слова (0 прецртавању курзивних не говори нигде, а то извесно неће бити лак посао, ако га деца морају вршити), писац се нада да писање рукописних слова неће бити нимало тешко за децу. Ово очекивање пишчево треба свакако тек пракса да потврди. Тада ће се видети да ли ће прелази са штампаних на курзивна и са журзивних на писана слова бити деци доиста тако природни и лаки, као што се то чини писцу. Засад ми можемо с правом «сумњати да ће деца све то моћи савладати, а да не настане у њиховим малим главама једна збрка, због које ће учитељ брзо напустити занимљиву основу пишчеву, па место радосне самоградње захтевати од ученика шаблонско вежбање и учвршћивање слова у њихову памћењу. Ову нам бојазан писац мора „допустити. Радоваћемо се, ако пракса покаже да је она била неоправдана.

Текстови испод слике лаки су и чине цедину, мада се она не постиже увек без натегнутости и извештачености. У многим случајевима само имена главних јунака одржавају везу између текстова на празним странама. Ипак је писац остао веран своме плану: он је доследно црпео из живота дечјег и њихове средине и имао притом на уму сеоску и варошку децу. Иначе се он при састављању текстова служио страним букварима. Ја сам у прилици да видим само колико му јеу том послу био од користи циришки буквар. У појединости