Učitelj

70 Учитељ

не улазим, јер ту треба пракса да каже пресудну реч. Свакако је нпр. незгодно кад слово 2, које деца добијају на 16. страни, није одмах на 17. и 18. страни никако употребљено, а на странама 19. 23. употребљено је свега пет пута ит.д.

Слике су у овом буквару, с малим изузетком, лепе. Оне такођер дају њему једно преимућство над свима досадањим у нас. Треба изменити слику на првој страни, која није довољно жива, а треба да представи кретање; уз то ће деца за заузданог мушкарца пре рећи да је девојчица. Исто тако мислим да треба изменити слике: на стр. 10., јер не знам да се сова чува у кавезу; на стр. 11., јер је неприродна. И при изради слика писац се служио циришким букварима. То се познаје по сликама: ветра, чесме, кола, учионице, кухиње, снешка, трга (мама и мира на тргу“ — „Karoline und Mina пипа аи! дет Маг“) и т. д.

Закључан.

На основу свега изложенога мишљења сам:

1. Почетница г. Илије Диздара, упоређена с осталим нашим букварима, означава напредак, те се може препоручити за две године као необавезно наставно средство у основним школама оних крајева, где се пише латиницом. После означеног времена требало би је изменити или допунити према резултатима, које покаже у пракси, па је или увести као обавезно средство или одбацити.

2. За крајеве, у којима се пише ћирилицом, не би се могла употребити баш и кад би се приредило посебно издање ћирилицом, јер би у том случају и текстови и слике морали бити друкчије одабрани и поређани.

3. Напутак би требало пре објављивања допунити према учињеним напоменама у овом реферату.

4. Пре штампања треба исправити незнатне језичне грешке, којих има у оба рукописа.

5. Министарство Просвете, пре но дефинитивно допусти употребу овог буквара. требало би да одобри и техничку страву његовог издања и да означи висину продајне цене.

Др. Вој. Р. Младеновић,

обласни школски надзорник за град Београд. „Педагог“.