Učitelj

Нови покрети у васпитању 95

свој недостатак. Сам је научио неколико заната, само да би могао децу њима обучавати. Увек или је био само друг, саветник и пријатељ. Његова соба је увек пуна деце, која са њим слободно разговарају о свима стварима, расправљају разна питања и искоришћавају његову књижницу.

Васпитаници су сами израдили намештај за завод, који је интернатски уређен. Они распремају, чисте, перу, кувају, воде економију и раде све остале послове у заводу. Послуге уопште нема.

Бакулови васпитаници имају свој певачки хор, који је обишао Америку и већину европских земаља, где је својим уметничким продукцијама пожњео врло значајне материјалне и моралне резултате. Овај хор приређује сваке недеље два до три пута концерте у Прагу и осталим местима Чешке Приходи од тих концерата су главни извор који служе издржавању завода.

Настава се изводи спонтано и надовезује на пробуђене интересе васпитаника. Бакуле пусти, да сам живот изазове код његових ученика потребу за учењем. Тако после 15 месеци борављења у заводу појавила се жеља код седмогодишњег Јарошка да научи писати писмо. Он међутим не зна ни слова Али ту је дат први импулс: његова жеља за учењем читања и писања. Та жеља малог дечка ааразила је остале. С малим Јарошком може учити ко хоће. И Бакуле показује, а васпитаници уче. Притоме сваки може изабрати место где хоће: на столици, на поду, на кревету, прозору и т. д. Пише се само на хартији, јер то захтева материјал самог писања писама. А резултати» Јарошка за 14 дана научио да пише писмо. Остали се упознају за три дана са свима словима, за недељу дана шчитавају, за три недеље пишу и читају потлуно самостално. Никакво чудо, јер Бакулини васпитаници пре наставе читања и писања потпуно владају длетом, сврдлом, рендетом, тестером и другим алатима.

Или на пример једна методска јединица из Земљописа. Неко је од ученика прочитао у новинама нешто о Христијанији. Одмах се међу васпитаницима повео разговор о тој вароши. Учитељ је дао све информације, које је знао. Но то је мало. Дигла се заинтересована група и отишла у народни музеј. Поцрпело се тамо што се могло. Онда је отишла у