Učitelj

133 Учитељ

жене чулом мириса и пипања. — Као што се из ових чињеница види, чуло вида код деце се може сматрати као чуло за лепоту. Поред тога може се извести још један закључак, наимс; код деце у обштше постоји смисао за леџо, који се васпштањем и повољном средином дечјег живоша може развиши, оплемениши и увећати.

Уџбенички фонд у Америци.

Североамеричка држава ОКаћота даје ђацима свих осам разреда основне школе бесплатно уџбенике. За ту сврху установљен је уџбенички фонд, у који се купе порез од страних трговачких друштва. Примања за тај фонд износила су 1924. године 600.000 долара, а 1925. год. 350.000 долара. На тај начин сва деца основних школа у овој држави имају подједнако подмирене школске потребе, шго је од велике педагошке и демократске важности.

Убрзано напредовање ђака у Америци.

У североамеричким основним и средњим школама убрзано. напредовање даровитих ђака постало је редовна појава. Према званичној статистици било је 1921. год. таквих ђака у грађанским школама више од петине. Према нормалној старости за школу прешло је у више разреде за годину раније 13:62 о ђака, за 2 године 5:69, за 3 године 2'19/.

Васпитање ненормалне деце у Чехо Словачкој.

У Чехо-Словачкој је поклоњена пуна и свестрана пажња. школовању ненормалне деце. Широко социјално и хумано схватање чешких меродавних и педагошких кругова омогућило је, да се друштво ослободи једног великог броја паразита и преступника свих врста. Напротив, та ненормална деца се помоћу специјално организованих школа и завода оспособљавају за корисне чланове друштва.

Данас у Чехо-Словачкој има 19 завода за малоумне и идиоте. У њима је смештено 900 питомаца. Даље постоје: 24 помоћне школе с интернатом и 102 без интерната; 15 завода.