Učitelj

Културне белешке 139

за слепе са 700 васпитаника; 23 завода за напуштену децу са 1466 мушке и 392 женске цеце и 12 завода за богаљасту децу, где се налази 600 питомаца. Поред тога постоји око. 30 завода за глуво-нему децу.

Васпитање слепих у Италији.

У Италији постоји 32 завода за слепе. Ти заводи су смештени по свима већим талијанским центрима. Од њих је најинтересантнији завод у Милану. Зграда, у којој је смештен даје утисак каквог великог универзитета. Унутрашње уређење је изврсно, а распоред оделења беспрекоран. Савршена чистота је прва одлика овог завода. Грандиозне просторије пуне су дивних архитектонских радова. На сваком видном месту висе слике заслужених људи, добротвора и оснивача завода. Завод је снабдевен свима потребним стварима; организација. је свестрано спроведена, а настава потпуно савршена.

У самом заводу има 46 клавирских учионица. У свакој учионици има по један клавир с потребним намештајем и училима. Поред тога постоје засебна оделења за хармоније, којих има десет. На другој страни зграде су оргуље, којих такође има пет. На њима се васпитаници уче за свирање по црквамг. У заводу постоји и један изванредно лепо уређен. школски музеј. У њему су изложена наставна срества, која су употребљивана од времена оснивања завода па до данас. Завод има и своју штампарију за штампање уџбеника, музикалија и разних других књига.

Милански завод за слепе прима само школовање слепе питомце, који су показали таленат у музици. Стога тај завод. и није ништа друго: но једна велика музичка школа.

По положеном испиту питомци се пистављају за наставнике музике у појединим школама и заводима по целој, Италији.

Васпитање слепих у Немачкој.

У Немачкој први покушаји за проучавање психологије и живота слепих падају крајем ХУП века. Тада је у Немачкој живео велики социјални и научни радник Валентин Гај (1745