Učitelj

972 Учитељ

прави учитељ припада првенствено социјалном типу и да се бави теориским радом. .

Питање о томе како да се учитељ сачува и ослободи недостатака који га спречавају да савесно врши своје дуж: "ности, иде у етику наставника. Наш смер у овом раду је био да подвлачењем линија којима се креће психологија учитеља осветлимо њен значај: рад на науци о душевној структури наставника основне школе, потпомаже правилну селекцију "оних који су способни за учитељски позив, открива особине средина у којима се формирају наставници и казује услове под којима се ученици могу најуспешније спремити за васпитачки позив и доцније, као учитељи, непрекидно развијати своју индивидуалност. Студија психологије учитеља убрзава проеветно и културно напредовање.

Новембра 1917.

Јов. П. Јовановић обл. шк. надзорник

Нови наставни програм за основне школе“)

Министарство Просвете прописало је нов наставни план „и програм, који је израдио Главни Просветни Савет. Пре но. _ што је пустило овај нови наставни програм у живот Министарство је тражило од просветних оделења мишљења о њему. Поводом тога ја сам као обласни школски надзорник дао овај реферат о потребним изменама и допунама у томе на-. ставно програму: А) НАСТАВНИ ПРЕДМЕТИ Српско-Хрватско-Словеначки језик а) Почетна, стварна н језичиа настава Држим да овоме првоме одељку новога наставнога програма није дат погодан наслов с обзиром на националне при-

: *) Дајемо места овоме реферату у коме су изложене мисли и погледи овога нашега старијега просветнога раденика, које се односе на израду наставнога програма и извођење наставе у нашим основним школама, и ако се. у неким мислима не слажемо. Уредништво.