Učitelj

500 Учитељ

дину на десет месечних јединица и за сваку јединицу одредила је план за све предмете. Месечни план садржи обично потпуни нацрт, дефинисану партију датога, предмета, програм који ученик мора урадити, литерарне изворе и друга обавештења, која не садрже само циљеве већ и методе, којима се они могу постићи. УУазћбитпе, према прагматичком гледишту, пре свега обраћа пажњу на циљеве, које ученик мора постићи у појединим „разредима“, циљеви нису никад означени као кратак преглед предмета, нити су изражени бројеви страна некога уџбеника, ни трајањем раднога времена, већ представљају вештине, које ученик мора усвојити, факта, која мора знати и навике, које ученик мора стећи.

Важна дата у формулисању наставног плана и његових циљева јесте одређеност и тачност. У Мшпеђ-у на пример, у писању се не одређује само, да ученици пишу читко и брзо, већ је тачно означен у најмањи број слова, које ученик мора написати на један минут и специфициране су особине писања према скали Ргеетап-овој. У рачуну ученици знају, који тип задатака морају умети да решавају, којом брзином · морају рачунати и које резултате морају постићи. За читање у себи (тихо читање) одређен је ступањ разумевања и брзине утврђеним принципима (апдан 1е5). За гласно читање је тачно одређен ступам према скали Отау-овој.

За ову промену наставнога плана у нацрт минималних резултата или циљева, које ученик мора, постићи у извесним „разредима“ ЛУа«ћфште употребљава назив соа!. Сви гоа!-и за један разред скупљени су у нарочиту књижицу, у којој је сваком предмету „посвећена по једна страна. Специфични циљеви стилизовани су ту тако, да учитељ може просто потврдити познатим О. К. (добро!) кад је који Боа! постигнут. Ове књижице (соа! bvoks) замењују уобичајена сведочанства или школске извештаје и шаљу се сваког месеца родитељима на потпис. За бележење примедаба у појединим предметима, учитељи имају нарочите табаке (га! зкес!5) у којима су горе прецизирани циљеви, а доле означена имена ученика, тако, да учитељ моме лако записати датум, кад год је Који ученик свршио одређени програм.

Свеска програма (соа] Ђоока) садржи прво обавештење за родитеље, у којима се излажу основни принципи Уппе!-ског |