Učitelj

Нови покрети у васпитању и настави ~— 501

система: Деца из два до три разреда раде у истом оделењу. Ни једно дете не понавља; некој деци потребно је дуже време, док сврше програм једне школске године, али стално иду напред и ништа не понављају. Ученик приступа следећој лекцији тек онда, кад је потпуно савладао материјал претходне лекције. „Његово напредовање је непрекидно али индивидуално“. Социјалним предметима посвећена је нгрочита примедба, у којој је наглашена њихова неопходност поред предмета, који се уче индивидуално. Такође је о6јашњен и систем класификације.

Оценама А, В, С, 0, Е, Е, од којих је А најбоља, оцењују се основне навике, које је ученик усвојио: самосталност у раду вредноћа и понашање. За већину осталих предмета употребљавају се за оцене квантитативне јединице, које у главном представљају количину учениковог ер за одређено време као и квалитет рада.

Да бисмо илустровали како у пракси изгледа извођење наставног плана, навешћемо серију резултата из свеске соа!-а за седми и осми разред, која је заједничка. Програм за први предмет — рачун — нећемо излагати, пошто се представа о њему може врло лако створити.

За читање од ученика седмог разреда тражи се, да прочита петнаест књига од разних аутора и да поднесе извештај о ономе, што је читао. Дела морају бити изабрана из списка, одређеног за седми разред и то: два из историје, два из природних наука, један из земљописа и два из литературе. Остала дела ученик бира по својој вољи. Читанке, наравно, нема, јер је сасвим јасно, да ће деца, која прочитају дела, која су делимично веома озбиљног садржаја, добити истински широко образовање, које стоји у контрасту са нашим уским образовањем из читанке. О методу читања, који се у Winnet-y употребљава, говорићемо детаљније на другом месту. Овде ћемо само напоменути, да су у свесци програма означена три роај-а: Број књига, које је ученик прочитао, колективни рад (читање, дискусије, драматизације) и читање у себи, за које се од ученика седмог разреда тражи, да за пет минута прочита дванаест пасуса по шесдесет речи, према lest-y missis Burgess. (Cymrragy test-a May Burgess из-