Učitelj

502 | Учитељ

ложили смо у расправи о Школском мерењу у Редавогскусћ Еогћједесћ за 1925. годину).

Граматика се тражи за све ученике у одређеном обиму. Осим тога, одређен је и специјални програм за оне ученике, који на вишој школи желе да уче стране језике.

У писању захтева се од ученика седмог разреда брзина од 80 гласова за минут. Детаљнијом анализом писања одре ђује се: 1. равномерност нагиба, изражена процентом слова, у којима је ђак одговорио сопственом стандарту, јер се деци, при писању дозвољава да употребљавају нагиб према инди видуалној навици и индивидуалном допадању; 2. равномерност великих слова, 3. положај на линији (процент слова која додирују линију), 4. дугачка доња слова (д, ј, у — проценат слова, која се не мешају са великим словима следећег реда). и 5. читкост, изражена процентом читких слова.

О соај-има за правопис говорићемо на другом месту. · Захтеве за стил не можемо специфицирати, јер их немамо у својим прибелешкама.

У програму из, социјалних наука (историје земљописа и грађанских поука) одређено је за седми и осми разред проучавање светскога рата, при чему ученици проучавају морал, историју, привредни живот и др. код народа, који су у рату учествовали, да би им се тако указало на узајамну зависност, која постоји међу народима. У гоаљ-у, који се односи на грађанско искоришћавање историје“ испитује се утицај историјских догађаја на нашу генерацију, нарочито на грађански, индустријски и социјални живот, да би се ученици вежбали у примени знања из историје. l

У општим Природним наукама ученик седмог разреда мора умети да одговори на 2.0000 питања, која се односе на узајамни однос између природних закона и свакодневног живота. При настави се истичу више резултати, него тачне дефиниције. Деца сама врше експерименте у лабораторијуму. У специјални програм за седми и осми разред долазе закони о статици и електро-хемијски

У умешничком васпшшању захтева се од ученика седмог разреда 70 тачака. За ручни рад није формулисан програм, јер је то пре свега изражајни и стваралачки предмет. Даљи предмети јесу реферати По избору (ејеснуе тароп5) у којима.