Učitelj

758 Учитељ

гано у познавање својих права и дужности и уводити у разумевање савременог друштвеног живота и културе. Али није само то довољно права радна и васпитна школа не сме никада губити из вида, да се деца припремају за чланове друштва и будуће граБане, да су већ везана за живот одраслих и за живот целокупног друштва. Она мора бити тако организована, да се деца у њој осећају као у једној заједници, да имају и она своје проблеме, интересе, задатке, идеале, да у њој приводе свој прави живот. Није, дакле довољно познавати своја права и дужности и разумевати данашњи друштвени живот, већ је потребно и навикавање на испунавање својих дужности и обавеза, потребно је код. деце васпитавати социалне навике и развијати у њима осећање одговорности. | По мишљењу Кершенштајнера, једног од најсјајнијих представника радне школе, задатак школе је васпитање корисних грађана за државу, а то значи: усадити будућим грађанима такве навике, да би они могли посредно или непосредно узети учешћа у друштвеном и државном животу и приближити ту државу, којој они припадају, идеалу правне и културне државе. Развијање: осећања одговорности, социалних навика, моралне јачине, додаје Кершенштајнер, чини неопходни део грађанског васпитања.

Један од главних замерака, које се чине данашњој школи то је, да она није у вези са животом, да не спрема за живот и не одговара савременим потребама живота. Ова замерка је сасвим оправдана. Модерно схватање живота и рада принуђава нас да подвргнемо ревизији образовање, које смо наследили од старе школе. У место многих непотребних схластичких знања, кја су у стрј школи својом тежином сламала дух и убијала вољу ученика да мисле својом главом и да слободно стварају.

Позивање друштвених процеса, схватање социалних закона и уређење је нешто, што је најважније у васпитању будућих грађана и чланова друштва. А баш на тој области показује се празнина у досадашњем образовању. Ту празнину показују већ и средње и високе школе, а да већ не говоримо о народним и грађанским школама.

У савременој школи предају се природне науке. Познато је, да у природи постоје извесни закони, који дају могућност људима да сазнају природне силе и да их ставе себи у службу, О томе уче наше деца. Сваки ђак грађанске школе зна сад за земљину тежу, за громобране, за електрицитет. Он учи и сазнаје