Učitelj

Књижевни преглед 759

у школи узроке муње и грома, учи о плими и осеци уводи се у сазнање законитости у животињском и биљном свету, међутим, он незна да и друштвене појаве, друштвена зла имају исто тако своје узроке као и природне појаве, он није свестан закона, који владају у људском друштву. Зар не би могла деца да схвате исто тако и тог Верује ли се збиља, да се узроци привредне кризе, ратова и глади у данашњем друштву као и постанак државе могу теже да схвате, него ли, например, каква хемијска једињења или постанак и развитак земљег — То никако.

Излазећи из школе ученик мора имати представу о томе. шта је рад човечји сам по себи, мора схватити вредност и потребу друштвеног рада, мора ући у познавање друштвеног и државног уређења и бити упућен у разумевање својих права и дужности. Треба, дакле, свесно тежити циљу, да се млади људи образују за ваљане и корисне грађане и чланове друштва.

Социалне поуке могу најзгодније послужити овоме циљу, зато би оваквим поукама требало у школи посветити више времена и пажње.

Милица Цветковић

Европа и васкрс Србије. — Др. Гргур Јакшић — с предговором Емила Омана професора париског универзитета — наПИ француска академија — стр. 447. Цена 100 дин..

После кратког прегледа историје Срба од њихова досељења

· на Балканско Полуострво па до Свиштовског Уговора писац пре-

лази на борбу голоруке раје против јаничара. У том периоду дешава се јединствен призор у турској историји да хришћани са оружјем у рукама бране једног султановог пашу (Хаџи Мустафа Паша). Настаје сеча виђенијих људи у Србији. Борба против дахија претвара се постепено у борбу против Турске. Осећа се потреба за вођом: хоће Главаша — он одбија, хоће кнеза Теодосија од Орашца — он неће, и најпосле — после дужег опирања прими се Карађорђе. Диже се устанак. Устаници освајају Рудник, Ваљево и Чокешину. Прота Ненадовић врши дипломатску мисију, набавља муницију, иде у депутације и води преписку. Аустриско посредовање остаје без успеха (Земунска Конференција), а устаницима пристижу у помоћ аустриски официри Срби,

"међу којима се нарочито истиче Петар Новаковић „Чардаклија",