Učitelj

446 У сите љ

Португалије и Грчке. Савез броји преко пола милиона удружених учитеља. Делегати Учитељских Удружења приспели су у Белинзону већ у очи конгреса. Делегате и конгресисте дочекивао је одбор месне учитељске организације, који је давао упуства и упућивао госте у одређене хотеле. Не треба ни помињати, да је збрињавање делегата и конгресиста савршено изведено.

Конгрес је почео 6. априла у 9 часова. Пре 9 часова у великој и лепој сали општинског одбора, која је уступљена за конгрес, виде се сви делегати. Број делегата који имају право решавања прелази преко 60. Конгресисти заузимају клупе за галерију. У 9 часова појављује се за председничким „столом г. г. Дима, париски учитељ, главни секретар Савеза и Волф, учитељ из Берлина, председник немачког Учитељског Удружења, као председник Савеза. Празно место стоји за г. Голдстона, председника енглеског Учитељског Удружења и председника Савеза, који још није стигао. Због значаја који се овом Савезу придаје, конгресу су присуствовали и други разни делегати као: делегати федерације учитеља есперантиста, интелектуалних радника, делегати Друштва Народа, Интернационалног Комитета Историчара, представници штампе и T. J.

Места испред председничког стола заузели су чланови извршног одбора Савеза и секретари. Седницама је руководио за све време конгреса г. Волф, председник Савеза. | Прво је прочитан извештај о раду. Прочитао га је г. Дима, главни секретар Савеза, на француском језику, а сваку тачку извештаја одмах је преводио на немачки г. Рапел, немачки делегат и Уредник листа немачког Учитељског Удружења. Извештај је имао тачке: плате и материјални положај учитеља, образовање учитеља, школа и измирење народа и школа, црква и држава.

На седници истога дана после подне прочитао је финансијски извештај г. Лапиер, париски учитељ и секретар Савеза.

"Финансијски извештај као и предлог г. Диме, да се одобри

кредит 1800 франака месечно на име плате за једно лице које ће стално радити у Савезу, пошто су учитељи који сада раде, заузети радом у школи, упућују се финансијском одбору. У "том улази у салу енглески делегат г. Голдстон, бурно поз-

=>