Učitelj

Конор с 447

дрављен, који тек што је стигао у Белинзону. Он је трећи председник Савеза и конгреса. Одмах добија реч и износи да раније није могао стићи због дружинских послова у својој држави. У продужењу свога говора износи предлог, да се Савез прошири и на Азију и Америку идау Савез уђе и Амерички Савез Васпитача. Г. Голдстон је говорио енглески, његов говор и предлог превео је г. Дима на француски, а г. Рапел на немачки. Поводом овог предлога пале су речи, да у Савез Учитељских Удружења не треба да уђе и Амерички Савез Васпитача, јер је Савез заснован на чисто сталешкој основи, док у Америчком Савезу Васпитача има и гувернанти. Према томе чиниоци европских и америчких друштава нису једни исти. Али је после краће дискусије решено да се одреде три лица, која ће се на конгресу васпитача у Женеви месеца јула на коме ће бити и представници Америчког Савеза Васпитача, састати са овима и проучити ово питање без права доношења одлуке. Конгрес је одредио г. Голдстона, Енглеза, г. Волфа, Немцаи г. Тајсена, Холанђанина.

Затим се прешло на претрес питања о учитељским платама. Биро Савеза је ово питање проучио према податцима које му је доставило свако учлањено Удружење. На основу тих података од стране Бироа је предложена резолуција: „Међународни Савез Учитељских Удружења подвлачи апсолутну потребу, како по школу тако и по учитељство, да се скала учитељских плата стави на такву основу, да ни један учитељ не осети потребу, да се поред своје награде одаје и троши у привређивању на споредним пословима, ради оситурања опстанка. Његова плата треба да му омогући да се сав посвети само своме васпитачком послу. „Било је предлога да се у резолуцији нагласи, да нарочито млађим учитељима треба повећати плате, исто тако да треба водити рачуна о учитељицама удатим ио учитељима који имају породицу. Али је усвојена предложена резолуција. Овим је рад првога дана конгреса завршен.

Другога дана, 7. априла, седница је настављена на истом месту. Отворио ју је председник г. Волф и дао реч главном _ секретару г. Дими, који чита депешу Националног Друштва из Париза, које учитељском конгресу жели успешан рад.

На дневном је реду питање о образовању учитеља. Сва су учлањена удружења послала бироу одговоре и податке