Učitelj

Конгрес 449

свака у својој земљи траже од својих влада помоћ, којом би се омогућила повремено, узајамна размена деце и учитеља разних држава. Четврти предлог — сарадња на органима појединих удружења, која ће бити спроведена бригом Савеза. Пети предлог, да учлањена удружења, помажу сваку народну и међународну манифестацију за консолидовање светског мира и да тада користе прилику да даду корисна обавештења о консолидацији светског мира. Како ће се то изводити, то је ствар лична. Ако неко удружење радећи на томе не могадне да успе — помоћи га; а ако ипак не успе, позвати у помоћ Друштво Народа.

Пошто је предложена резолуција прочитана, председник г. Волф је казао, да се по овом питању неће дискутовзти, већ се прелази на дневни ред. Ипак је дао реч делегату Друштва Народа, који говори, да се и они носе мишљу да израде једну историју за основне школе затим и за средње школе, али постоје тешкоће због националности. И поред тога мисли, да ће се тешкоће савладати. Друштво Народа ће за сарадњу на томе позвати и Међународни Савез Учитељских Удружења.

Добија реч г. Голдстон, енглески делегат. Он вели, да су основне школе у Енглеској општинске и да држава о њима мало води рачуна, те је тешко увести историју која би била у духу идеје мира. Слаже се лично са г. Лапиером и похваљује његов рад. Мисли да не би била излишна и једна књига, једно упутство за родитеље, како да раде на ширењу идеје мира, али да то не буде од стране Савеза, већ од стране Друштва Народа, да би се избегло вређање осетљивости народа оних учитеља који су учлањени.

Добија реч г. Лапиер, ради допуне, и вели, да не рани. питање о томе ко ће прикупити материјал о том питању и ко ће издати упутство и под чијом ће се контролом изводити.

Немачки делегати нису овоме противни, а и немачка влада, по њиховој изјави, не би томе била противна, јер за такву идеју постоји ослонац и у мировном уговору.

Још је по овом питању говорио и делегат Друштва Народа, који се изјашњава противу шовинистичких књига по школама. Затим се прешло на гласање и предложена резолуција је примљена. Немачки је делегат при гласању изјавио:

9