Učitelj

634 Учитељ

чанства дело рада. Данашњи живот је више реалан него живот наших предака; романтизам уступа, у сваком погледу, места реализму.

Иако је ранија школа, коју савременици покаткад хоће да назову застарелом школом, углавном обухватала принципе радне школе, она се мора саобразити духу времена. То је несумњиво, али је веома сумњиво да се може уопште негирати. Ако би се и могло допустити донекле негирање метода њених, или још тачније корегирање, принципи њени се не би ни могли, ни смели у целости негирати.

Јер је и ранија, тзв. стара школа тражила рад и оспособљење васпитаника за активан живот у друштвеној заједници. Према томе, није она била искључиво школа теорије, већ и радна школа.

Уз радну школу садашњице, чији су методи узгред речено још доста магловити, иставља се и принцип укупне наставе. Рекли бисмо да је пронађено ново име за старо начело концентрације.

Да и не идемо даље. Да не помињемо како се стварањем нових идеја иде у крајности. Например, поборници ручног рада, желели би и схватили су радну школу као чисто професионалну или занатску школу, итд...

Пуно и много нејасности и лутања! Но, без тога не би могло ни прогреса бити.

Као рефлекс нових идеја и ранијих погледа, јавила се и књига чији натпис у почетку означисмо.

Писац, г. Николић није непознат као радник на педагошком пољу.

По свршетку Учитељске школе био је неколико година учитељ, а потом и школски надзорник. Доцније је свршио Вишу педагошку школу у Загребу и постао је наставник Учитељске школе у Сомбору, где неколико година с успехом спрема будуће учитеље.

Овако живећи и радећи имао је прилике не само да уђе у суштину педагогике и њених помоћних наука, већ и да критички провери теорију, и у пракси је примени.

Резултат озбиљно простудиране теорије и велике праксе дао нам је његову књигу Савремена педагошка питања. Вредност те књиге је, може се рећи, велика. Велика је стога што је критички свако питање изложено. Писац је лично проверавао сваку мисао и подвргавао непристрасној критици, те његова књига није једнострана. Кроз целу књигу, поред аргументирања цитатима разних мислилаца, провејава И опредељено пишчево мишљење.

Јасан, концизан и занимљив стил документује и дубину и јасност пишчева гледишта.