Učitelj

Књижевни преглед 635

Књига садржи довољно расветљене ове проблеме: Нешто из науке о детету, Кратак поглед на развој школе, Неколике мисли о школи рада, Развој нове бечке школе, Принципи у истицању васпитног циља, Концентрација у настави и Интернационална федерација учитељских друштава и кон„грес у Белинзони.

Све су напред изложене монографије довољно аргументиране и исцрпне, те ће добро.доћи нашем васпитачком подмлатку, као регулатор праксе и теорије његове. Књига је препоручена од Гл. просветног савета. Она заслужује да се чита.

Драг. П. Илић

5) Страна књижевност

Рле Егхјећипа (Васпитање — месечни часопис за везу културе и васпитања у науци и животу — Лајпциг, јануар 1090 по).

У овој свесци истиче се опширна студија др. Е. Венигера 0 данском педагогу Грунтвигу и још недовршен приказ Виктора Фадруса, о „Покрету дечијих пријатеља у Аустрији. Да би нашим читаоцима показали шта све може учинити организована приватна иницијатива изнећемо неке податке овога покрета. — Покрет је потекао из најсиромашнијих слојева, од радништва. Напредни грађани и радници основали су год. 1905 друштво „Слободна школа". Циљ друштва је био борба за модерну школу, за боље васпитање радничке деце. Слично друштво основали су 1908 год. радници у Грацу под именом „Радничко друштво дечијих пријатеља". По угледу на ово удружење почеше се по целој Аустрији оснивати удружења дечијих пријатеља, а нарочито по бечким квартовима. Најзад се год. 1916 сва слише у једно „Радничко удружење дечијих пријатеља у Аустрији". У току рата друштво је основало само у околини Беча шест опоравилишта за децу и неколико феријалних колонија. Све је то учињено добровољним радом и материјалним жртвама радника. Број удружења и чланова непрестано је растао. Најзад су сва удружења дечијих пријатеља ступила у социјално-демократску партију Аустрије (1922 г.) Сад се је цео посао изводио по утврђеном плану и кретао. се је у два правца: кроз удружења родитеља имао се је ширити смисао и схватање за ново васпивање, а заједничким васпитањем у дечијим дружинама имало се је помоћи деци. а Постављен је циљ: слободна дечија заједница у оквиру слободне родитељске заједнице.

У својим колонијама деца оснивају своју дечију државу, коју сама уређују уз припомоћ стручних лица. = У“