Učitelj

6838 Учитељ

у Оскецеки Кпигаги у Сјибцат. — Хпапо је, да ујада де уедпо. ртесејбпје ротапјКапје па рођи пјафизке дгатанке. Оске зка изкагпа је хата а Хе тагакајего угхе! па (ет: родгосји 1п бо ша 2 Сазрапјеуо ргам со игод а тпогтт 5ојК т 1 и! апекали ак т. одтога, 11 ћосејо рттед тез Јеро 11. оггокот ргипетпо јепсо. Мзеђта || је розпега 17 Когобке ргау се о Кгаст Кода, К4 јо је истаб! роуодп! тог 11 1 јо парозјед геј јо рогшти разт, а БоПеј пјеп ргау! гезејј ра розгапе пјеп тог !п деде узеса. Ктајјеч та. Пазрамјеу зј02, парефа. увећа, а Јера зсепемја, узе #0 ђо Кпје пајбо бе рпрогоспо, да зг бо ргропа епо тед ртућ тезе теа пјафизки дгатаспшти 5р:5:.

Милош Црњански: „Љубав у Тоскани“. Издање књижарнице Геце Кона. Београд 1930. Цена 30 дин.

Г. Црњански је несумњиво на челу наших младих и модерних о којима књижевна критика није дала још свој дефинитивни суд. Тај се суд формира, као што се и млади још развијају и формирају. Али изгледа да је г. Црњански изишао из те фазе. Он је већ отворио врата и заузео угледно место у књижевности. Ту су и већи број дела и књижевна, призната, вредност тих дела. Од њега имамо два озбиљна огледа у роману: „Дневник о Чарнојевићу“ и „Сеобе", поред многих других краћих.

„Љубав у Тоскани" садржи писма из Италије: Пизе, Сиене, Асиза, Перуџе. У жанру писама и путописа Јована Дучића. Ела |

Митологије, философије, историје уметности, гдегде, мистициума, — свега у тим писмима.

„јисгозчоуепзка Кпј еупоз!“ од Рамја Роромса. Рејо 1гдапје. Веостад 1930. Кпјуаписа Сесе Копа.

Књига је намењена поглавито школској потреби. У органској вези и упоредно, „уз то, концизно и документовано изложен је развитак југословенске књижевности од постанка (1Х век) до задњих дана. Стил леп и јасан без много стручних примеса, што, несумњиво, доприноси, да књига уђе иу шире, ваншколске, кругове. У својој врсти она је прва и оригинална, а што се тиче успеха, довољно је истаћи, да доживљује већ пето издање.

Јохећ Маска: „Тејевпоуусћомо“ У. Ргаге 1930.

Књига је уџбеник за школско телесно вежбање украшена многобројним илустрацијама за радње и покрете.

Препоручујемо је друговима који владају чешким језиком. )

„Учителбсрке слово“. Отрап ђханпо: помочи укрансркого учителђства. Левове 1 марта 1930.

„Војнички гласник“. Издање Министарства војске ги морнарице. Излази двапут месечно. Претплата 24 дин. го-