Učitelj

Живи грамофони 389

таквог детета. Код великог броја деце, као што смо напоменули, долази се до успеха ове врсте на начин који с „талентованошћу нема везе и који се с васпитног гледишта мора одлучно осудити. Сваке године пружа се у нашим основним школама прилика да се такви дечји „таленти"' посматрају, те се без проверавања не може узети да је прошла или која друга година била изузетно богата у истинским талентима. Баш због тога што та, педагошки и иначе погрешна, суђења постају све чешћа, скоро редовна, ми им и поклањамо оволико Ле Јер талентованост и уметничка вредност тих „малих уметника" равна је, по правилу, уметничкој вредности грамофонских плоча. Онолико колико је њихов мртви материјал имао какав естетички доживљај при примању мелодије и речи, толико су могла имати и та деца, учећи напамет арије, покрете и речи из наведених оперских и драмских дела. Разлика је само у материјалу: тамо имамо мртву ствар, а овде живо биће са свима особеностима свога младог живота, а пренос се у оба случаја врши чисто механички. Извршени пренос тим путем не буни нас у првом случају; у другом случају он изазива одлучан протест код сваког стручњака, који се мора побунити због великог непознавања дечјег живота и његових тежњи и потреба, због насиља које се над њим врши. Уживање које се таквим радом пружа одраслим не стоји ни у каквој размери с непријатношћу и штетом коју деца морају несумњиво да трпе.

За естетичко васпитање нема обележени рад никакве, баш никакве вредности. Прве клице осећања лепога добиће деца само онда кад им се пружи прилика да лепо доиста и преживе, да имају свој доживљај лепога. Ко покушава да успостави везу између Сираноа од Бержерака, Мадам Сан Жен, Мадам Бетерфлај итд. и живота детињег, тај не познаје психу дечју, не води рачуна о особеностима дечјег живота, него механичким путем ствара — живе грамофоне. Ово природно, педагошко и једино здраво гледиште не може изменити смер, ради кога се приређивање врши, нити околност што га. приређују учитељи или дечји родитељи којима се љубав према деци и старање за њих не може порицати.

Жеља да оваква приређивања нађу „подражавање, сасвим извесно, широм земље", не сме да се оствари у интересу правилног васпитања које не познаје грамофонска извођења кад