Učitelj

380 Учитељ

пружи прилика да се зарана упознају с правом као школским предметом, они ће у себи зарана осетити наклоност или ненаклоност према томе предмету па ће у томе правцу да бирају своје позиве. Јасно је, да се тиме служи и самој правној науци, јер јој се на тај начин доводе само способна лица, али ће се тиме помоћи и појединац у исти мах, јер ће му се уштедети лутање при избору позива и незадовољство у будућем животу због погрешног избора. Правно-политичка сврха познавања права је у томе, што ће познавањем права нестати раздвојености између правне науке и народа, што ће и сам народ да суделује у законодавству и његову извршењу, што ће подићи смисао за право у народу. Увођењем познавања права у све школе и правна наука изашла би из свога изузетног положаја, у коме је сада, јер је она једина наука, која нема приступа у школу, иако је познавање права важно за сваког појединца, иако она проширује опште образовање, јер. без сумње, она не унапређује мање но математика или граматика формално образовање.

Ето, видели смо, шта све говори у прилог увођења права као предмета у школу и циљеве којима оно тежи. Питање је сада, шта би се од градива, које нам пружа та наука требало употребити у школи. Нема сумње, да има ствари у свакој правној области, које треба појединац да зна, које су му неопходне у животу. "Због тога познавање права треба да даде оно, што је најбитније, најпотребније из сваке области, ако нам је стало до тога, да тај предмет одговара својим циљевима. Главну грађу тај предмет црпе из грађанског и трговачког права заједно с устројством судства и историјом права. Но при избору градива треба да се увек пође од врсте школе, од привредних прилика краја, у коме је школа и од степна схватања ученика, којима се предаје познавање права. Из тога следи, да је услов за увођење тога предмета у школу слобода учитељева; учитељ није везан за О градиво ни прописе.

У млађим разредима познавање права не би био засебан предмет, већ би се доводио у везу с другим предметима н. пр. историјом, матерњим језиком итд. дакле био би пригодан, а од увиђавности учитељеве зависило би, да искористи прилике које му се у том погледу пружају било при обрађивању којега: предмета, било у вези с доживљајима у школском животу. У два виша разреда сваке школе употребио би се један час недељно за познавање права као засебан предмет, у коме би се систематски обухватило пређено градиво.

Пошто није препоручљиво, да учитељ у томг предмету буде самоук, разумљиво је, да је и учитељу потребна претспрема у томе смеру. Стога треба да се за учитеље основних школа уведе познавање права у учитељску школу, а за наставнике средњих школа, треба да се уведу полуфакултети за право, на њима би

слушаоци педагози слушали тај предмет те се тако изображавали