Učitelj

506 Учитељ

"требно неко нарочито предавање, нити се при томе морамо држати каквих нарочитих наставних метода. За ту сврху доста прилика пружа сам живот. Завођење ђачке штедње може доћи и као примена уз какав згодан чланак, уз неки рачунски задатак или друго наставно градиво.

ПСИХОЛОГИЈА

Јогунство

П. Богомолов Првео Милош П. Павловић

„Зашто сте ми везали рукер

Зашто ме повили

И повојем животне муке

Првим даном ми одредили >

„Дечја тужба“ — Н. А. Доброљубов.

Старог је датума познато правило: да би умели и могли дете втспитавати, потребно је разумети га, треба се умети и моћи пренети и унети у дечји душевни свет, у тај изразито дечји живот. Али ова истина, у теорији тако једноставна и проста често се у пракси указује тешким послом, мучном работом, да тиме одвраћа одрасле од њиховог сопственог и њима одређеног посла, да наслоном на сећања о свом детињству прихвате и посао васпитања деце.

Зато су одрасли увек склони посматрати дете, у сваком постављеном случају, кроз сопствену психологију одраслих, место, да то чине, кроз изразиту психологију детета и детињства. „Ти не смеш чинити то и то; ти си дужан радити тако и тако“, ето, то је формула, са којом ми одрасли прилазимо детету у сваком послу с њим, заборављајући при том, да ови и овакви категорички захтеви и забране нису у складу са својствима и душевним особинама дечје природе. У овом погледу педагошка психологија нам неће моћи учинити нарочито великих услуга, већ у место њених принципа треба умети прозрети и духовно запазити право стање дечјег духа. Јер, психологија, као помоћница педагогике, може само увећати васпитачеву независност, стварајући му што живљи интерес за проматрање и посматрање деце, упућујући га на пажљиво и тактично опхођење и разна предвиђања у циљу тражења основа и претпостављања оних