Učitelj

586 Учитељ

претворе у радну и животну заједницу. На овај начин се има огледни период сматрати као завршен и сад је настао период: спровођења за све разреде народних, средњих и социјалних. школа, Општем спровођењу претходио је рад бечког учитељства на већима радних заједница и на двема среским учитељским конференцијама (1922, 1923). Тако се у распису град ског школског саветника од 6 јуна 1923 препоручује као резултат већања учитељства на среским конференцијама (1922). развијање ученика према ступњу старости:

а' за одржавање реда у школском животу,

в) за формирање разговора у настави (право питања ученика) с) за сарадњу на постављању радних задаћа, на избору средстава и путева за њихово решење и на процењивању резултата рада.

На среским учитељским конференцијама идуће године (1923) већало се о грађанском васпитању и резултат ових значајних већања саопштио је градски школски саветник у распису од 29 априла 1924: „Васпитање омладине за исправне, пожршвоване п свесне републиканце јесте од пуног“ значаја дужност свих насшавника“.

На свима ступњевима наставе народних и грађанских школа има да се формирају школски живош и настава у смислу васпитања школске омладине за грађане слободне државе:

а) неговањем осећања за заједницу,

в) развијањем ученика с обзиром на ступањ старости. за сарађивање на одржавању и утврђивању животног и радног поретка разреда,

с) извођењем друштвених радова (подела рада) и неговањем друштвених игара.

Тако је бечко учитељство било духовно припремљено за реформу у смислу васпитне заједнице, али је још недостајало теоријског заснивања и практичног израђивања проблема васпитне заједнице. Многобројним извођењима наставе у појединим инспекционим срезовима и у оквиру курса за. школску праксу на педагошком институту града Беча била су расветљена многа спорна питања васпитне и наставне праксе у смислу принципа васпитне заједнице. Последњих година по принципима васпитне заједнице није било рађено само у огледним разредима, већ и у многим народним, грађанским и средњим школама. Овде се дакле, ради сада једино на систематској изградњи наставне реформе у педагошку реформу у смислу радне и животне школске заједнице.

Три године су многа појединачна питања васпитне заједнице темељно проучавана од стране бечког учитељства оглед--