Učitelj

346 Станко Првановић

тек онда, када се ставе у оквир, који је најподеснији дечјем духу. Садржај претстава, из кога се образују слике фантазије, само онда може имати позитиван значај за наставу и васпитање, ако се он деци предаје у лепој и привлачној форми. Ма колико био тај садржај узвишен и величанствен, он неће учинити никакав васпитни утицај на децу, ако начин његовог приказивања не одговара њиховом духу.

Али фантазија нема само велики педагошки, него и велики стички значај. У колико нам је фантазија развијенија, у толико се лакше можемо пренети у душевно стање других људи, осетити њихове невоље и патње и учинити све што је у домашају наше моћи да те невоље и патње уклонимо или бар ублажимо. Ово уживљавање у туђе „ја“, у чије се стање преносимо у фантазији, помоћи ће нам несумњиво да лакше савладамо и победимо нашу тесногрудост и себичност те да се предано и несебично посветимо раду за опште добро.

НАСТАВНИ РА

Писмено рачунање у основној школи од Станка Првановића, учитеља

У животу се двојако рачуна: усмено и писмено. Према томе и у школи изводимо усмено и писмено рачунање.

У принципу се те две врсте рачунања не разликују. Сва се разлика састоји у томе што док код усменог рачунања морамо памтити поједине делимичне резултате, код писменог се одмах све бележи и тиме се рад, нарочито са великим бројевима, знатно олакшава. То олакшавање иде чак толико далеко, да се у већини случајева оперише само са количинама (разуме се привидним) од 1 до 100. По утврђеним и механизираним шаблонима, без нарочитог напора мозга, изводе се врло лако и брзо све рачунске радње, па макар колики били бројеви. У томе се састоји предност писменог над усменим рачунањем и сваки човек који добро влада механизмом писменог рачунања, по закону несвесног чувања своје духовне енергије, никад и не рачуна усмено, већ увек ти само писмено.

па а а аса а а а ва а а