Učitelj

Нове књиге и листови 502

" С) Нове књиге и листови

Тихомир Р. Ђорђевић: Наш народни живош, књига осма. Издање Књижарнице Геце Кона, Београд; 1988 г. Цена 25 дин.

Садржај ове књиге г. др. Тихомира Р. Ђорђевића, професора "Универзитета у Београду, чине чланци: Циганске приповетке и наше народне песме, Мујо и Алил у предању наших Цигана, Цигани у српском народном веровању и предању, Још неколико турбета и легенда о њима, Негри у нашој земљи, Черкези у нашој земљи, Јеврејска светиња у Стоцу, На Боденику, Књижевне прилике у Србији пре стотину година и Једна књига о Србији пре стотину година. ИМ ова књига као и ранијих седам које све скупа чине серију књига „Наш народни живот“ одликује се занимљивошћу предмета за обраду и стилом као и научном вредношћу својом.

Мићун М. Павићевић: Дрногорци у причама пи анегдошама.

Г. Павићевић је без сваке сумње један од најагилнијих скупљача народних умотворина из Грне Горе. То доказују дванаест књига његових, које је он дао о Црногорцима. У овој дванаестој књизи својој г. Павићевић је приказао Црногорце у причама и анегдотама. Ту су на врло пластичан, смео и оригиналан начин приказани у разним облицима дух и душа Црногораца. Приче и анегдоте изнесене у овој књизи карактеришу цео живот, душу и особине Црногораца боље него икакве друге књиге. Књига је од значаја за етнографе, историчаре и психологе, а интересантна је и за друге читаоце.

Стојан Ј. Радоњић: Живош у васиони, размишљања о постанку и нестанку светова. Издавачка Књижарница Геце Кона, Београд, 1983 г.

Поред свакидашњих догађаја у обичном животу човеку се понекад ипак јави потреба, било из радозналости, било из сталне бриге о свом постојању, да се обраћа оним односима који владају у васиони и који су му недокучни. То су тајне за човека а човечји дух је увек жељан њих. Да би дао одговора на ту радозналост човечју, у колико је то могућно, г. Радоњић, писац ове књиге чији смо наслов истакли, дао је у овој својој књизи извесна размишљања о свему томе и на тај начин унеколико одгонетнуо многе загонетке које људи у часовима таквих размишљања постављају, остављајући слободно поље да човек и поред тога и даље размишља о томе. Ту се излаже живот прачовека на Земљи, па онда живот на Марсу: уређење живота на њему, несреће на Марсу, изумирање становника на њему, и најзад Земља у односу према васионским законима.

Томислав М. Мацан: Рибарско оруђе, (Блато на Мљету) Загреб, 1933 г. Зборник за народни живот и обичаје Јужних Словена.

У овој књизи г. Томислава М. Мацана, учитеља у Мандалијени крај Дубровника, говори се о рибарском оруђу: о мрежи,