Učitelj

556 Књижевни преглед

врши, удици и барци. Од значаја је за проучавање нашег народног живота, а од интереса је и за наставнике при предавању земљописа.

Љубомир М. Михаиловић-Пољски: Крај једне империје.. Издање књижарнице Рад. Д. Ћуковића, Београд, 1983 г.

Г. Михаиловић у овој својој књизи излаже у неколико чланака ужасе и несреће руске револуције и грађанског рата на југу Русије и Кавказу — догађаје, које је он гледао или о којима је слушао док је био у Русији.

Народна старина, часопис за историју и етнографију Јужних Словена. Главни уредник др. Јосип Матасовић, професор Универзитета у Скопљу. Загреб. Цена свесци 38 дин.

Изишла је из штампе 24 свеска „Народне старине“ с овим садржајем: Књига о старом Загребу (са 44 слике), од Ђуре Сабо; Из словачких часописа џи књига, од др. Ф. Млешића; Прилог генеалогији Пашачића (са 21 сликом) и Трећи византолошки конгрес у Ашини 1980 2. од др. Јосипа Матасовића; Кнезови Бјеладиновићи у Рисну, од др. Н. 3. Бјеловучића; Једна Песма Ивана Видовића О шпањолском наследном рату, од др. Петра Колендића;. Ситна грађа за културну повијест града Загреба (са две слике), од др. А. Шнајдера; Из бПовијести главних жртвеника у загребачкој првостолној цркви (са две слике), од Јанка Барле; Некролози, Публикације и Биљешке. — Техничка опрема ове свеске као и илустрације уз садржину су похвални и свеска је уопште лепа, али на жалост, часопис је у перманентном заостајању, а узрок је томе, како смо дознали, мали број претплатника. Требало би наћи начина да овај симпатични часопис не престане сасвим. Наруџбине се шаљу Управи „Народне старине“, Загреб, п. прет. 14.

Ђачки рад, лист за писмена вежбања ученика основних школа. Власник и уредник Трајко Михаиловић, Жичка ул. бр. 22, Београд.

„Ђачки рад“ је лист на коме својим писменим радовима сарађују ученици основних школа. Саставе за ову сарадњу ученици морају сами написати и то у школи, пред наставником, а не и код. куће. Изишао је већ и четврти број. Лист служи деци за потстрек. и утакмицу и врло је корисно да га ђаци примају. Излази месечно, а претплата му је 10 дин. годишње и шаље се на адресу уредника.

Учитељски покрет, педагошко-социјални часопис. Уредници: Митар П. Митровић и Раде Вуковић. Скопље, 1933 год.

У Скопљу је почетком ове године покренут нов педагошкосоцијални часопис Учитељски покрет, од кога је изишао двоброј за јануар и фебруар о. г. Часопис ће, како се у уводној „Нашој речи“ каже, првенствено расправљати стручна педагошка питања. Поред теориских питања из педагогије и психологије биће заступљена и примењена педагогија. Доносиће се у сваком броју бар по