Učitelj

412 Јов. П. Јовановић

био израђен по методу који је израдио немачки учитељ Кал] Хосе], који је објављен у књизи »Рез Ктпде егзел Зећшртећ« 1843 г., и који је назван метод нормалних речи.

Натошевић, као немачки васпитаник примио је овај ме-тод, и пренео га код нас, по коме се у нашој основној школи и сада у главном изводи прва обука деце у читању и писању, и који је довољно познат.

Французи нису примили овај немачки метод, било стога што је немачки, а у то доба је постојао велики антагонизам између Немаца и Француза, било зато, што су француски педагози налазили да тај метод није довољно усавршен. Због тога је француски педагог Греслен подесио извођење ове наставе по другоме методу, који се битно разликује од немачкога аналитичко-синтетичнога метода помоћу нормалних речи. По томе методу не долази се до гласова, као елемената ове наставе, разлагањем нормалне речи на гласове, а који се потом спајају у речи, као по немачкоме методу, већ се гласови за извођење ове обуке добијају помоћу подражавања познатих природних гласова, због чега је овај ме"тод назван фономимички метод, који због тога није аналитичко-синтетички метод, већ само синтетички метод, пошто се сваки нови упознати глас придаје раније упознатим гласовима.

У Енглеској су одбачена оба ова гласовна метода, као "нецелисходни, па је тамо извођење почетне наставе у читању и писању подешено, не по гласовноме методу, већ по методу читања целих речи, који је назван глобални метод. Настава се изводи помоћу буквара, који носи назив »КшвЕ Рћопе с Ретет«, што значи прва фонетичка почетница, од ЕЈеопот "Оћатађетв.

У Чехословачкој је учитељ Јозеф Кожишек 1914 г. подесио сасвим нов метод, који се битно разликује од прва "три метода. Настава по овоме методу изводи се у Чехословачкој помоћу његовога буквара, који је назван »Ропрала«, што значи пупољак, а по упутствима за детаљно извођење „ове наставе, која су изложена у књизи »Робаћку бјеш«.

Чешка учитељица Мандликова ради у својој школи у Прагу већ више година по овоме Кожишековоме методу, и постала је најодушевљенија пропагаторка овога метода. Свој реферат о своме успешноме раду објавила је у листу »8ђ Чуали Сезкочјотепокусћ пбтејек« за 1928 г. који се завршава речима: „Ја не познајем ниједан други метод који би могао ту школи изазвати већу живост, веселост и пажњу код деце, као овај метод“.

У бечким основним школама ова настава се изводи по методу који нема никакве сличности ни са којим од напред поменутих метода. Његова оригиналност састоји се у томе,