Učitelj

О буквару 113

што се за елементе ове наставе не узимају гласови, већ писмена или слова. Као помоћно срество за извођење наставе по овоме методу служи буквар, који носи наслов »Уепет Кидег Т Висћ«. (Бечка прва дечја књига). Оригинално је и то, што овај буквар нема писца, јер је он етатђенеј уоп еп улепег »Џећтегоететасћаћ«, тј. израђен од једног бечког учитељског друштва. Из уверења, да један исти буквар не може служити и за школе у селима и за школе у градовима, овај буквар израђен је специјално само за градске школе,

Али ниједан од ових метода није добио универзалну вредност.

Нови бечки буквар употребљава се само у немачким школама, али не само у Бечу, већ и у градовима у Немачкој, и у градовима пређ. немачких колонија и градовима са немачким становништвом у Америци.

Талијанска списатељица Марија Монтесори израдила је такође свој метод за извођење ове наставе, који се такође битно разликује од свих осталих познатих метода. По њеном методу читање и писање су две разнородне вештине, па «се зато обука у читању и обука у писању изводе посебно [а не упоредо и једновременој и то без буквара.

Француски Гресленов фономимички метод пренет је из Француске у Бугарску, где су сви нови буквари (од Балтаџиева, Минева, Цонева, Домпошева и Самарџиева) израђени по француском фономимичком методу, који су и сада у употреби.

Енглески глобални метод раширен је и у Америци, а од скора и у Пољској. Пропаганду за увођење ове методе у Пољској започео је пољски учитељ Марјан Фалски од пре више година. За извођење почетне наставе у читању и писању по енглеском глобалном методу израдио је помоћну ђачку књигу (буквар) под насловом »Еешетагл Ромлавкоту Фа дресј«, која је 1928 г. изашла већ у Х] издању.

Од 1927 г. изводи се пропаганда за увођење овога глобалнога метода и у Бугарској. Њу је почео изводити Д. Правдољубов. Своју теорију о томе изложио је у спису „Методата на целосните думи по четене и писане“, а у часопису „Учителска мисл“ објавио је опсежне написе у одбрану овога метода од противника.

Д-р Левензон је у прилог ове пропаганде објавио свој напис о томе како се почетна настава читања и писања по овоме методу изводи у Америци.

Настава у бугарским школама по овоме методу изводи се на сасвим оригиналан начин, који нема ничега заједничког са начином извођења ове наставе по глобалноме методу у Енглеској и Пољској. Она се у бугарским школама изводи помоћу методичкога упутства за учитеље а без буквара, јер

Учитељ 8