Učitelj

270 Живојин С. Ђорђевић

3. Смањено наставно време на 92 недељна часа неоправдано је, јер ће као последица смањења наставног времена доћи наставно преоптерећење.

4. Нови н. план је непотпун:

а) нема специјалних наставних планова; 6) нема плана за приправне разреде;

в) нема предвиђања за народне мањине.

М

Гледан за себе и у целини нови наставни програм могао би задовољити. Ми му, као таквом, не би могли упутити крупне, начелне примедбе. По количини предвиђене грађе није преобилан; по избору, примерен је у нашој деци. Његова највећа мана остаје у томе што не може ићи уз план за који је донет. Он не одговара томе плану, за њега је доиста преобилан. Наставној грађи коју садржи нови програм треба дати наставио време од 100 недељних часова, али је и груписати на други начин, највише у 9—10 предмета. Под овим условом и са неким мањим поправкама нови наставни програм задовољио би образовни циљ. наше основне школе.

Ради оних за које се доноси и због тога што многи међу њима траже од програма више него што он може дати, потребно је да програмска грађа буде најбрижљивије сређена. Омашке у сређивању грађе, као оне код земљописа за ТУ раз. где најпре долази „упознавање земљописних знакова“ па после тога упознавања објекати за које су ти знаци (тачка 6 такође није на своме месту), не смеју се дозволити. Свака нејасност и двосмисленост у програму исто тако мора бити отклоњена (нпр. у поз. природе за ТУ раз. тачка 1 и 2). Ограничење читања само на препоручене књиге и листове (програм за ТУ раз.) треба да изостане. У школи треба читати и мора се читати и оно што није препоручено, док ће бити много тога што је препоручено а без чега школа слободно може бити.

Непотпуности н. плана непотпуности су и програма. Програм није предвидео:

1. Ништа за приправне разреде.

2. Ништа за скраћену наставу.

3. Нема програма из државног и матерњег језика за школе народних мањина. Са овим непотпуностима у новом наставном плану и програму не би требало да нас дочека 1 септембар 1934 године.

Ж. С. Ђорђевић