Učitelj

522 Вранц Ернест

Пројекат наставног програма за народне школе, који треба да одговара начелу јединсшвеносши, не сме да буде састављен у смислу стручног система средњих школа. Ово би се противило интенцијама закодавца, који је несумњиво желео да народна школа буде у служби стварног живота своје околине.

Потребна је темељита реорганизација у томе да се за сваки разред одреди јединсшвен васпитни и наставни циљ као оквир у који треба да се уносе циљеви појединих предмета са подесним избором и поделом градива, које ће бити у служби живота, народа и државе.

___Фиксирањем разредних циљева васпитања задовољиће се начела: 1) јединствености и 2) концентрације.

Идеја водиља васпишних циљева у појединим разредима треба да буде за:

1 Основну школу:

| разред: „Школа и дом“

ПН разред: „Четири годишња доба“ Ш разред: „Чувајмо наше здравље“ М разред: „Преко брда и долина“

И Вишу народну школу:

[ разред: „Лепа наша домовина“ (Познавање отаџбине)

П разред: „Мајка природа“ (биолошко-динамичко упознавање)

Ш разред: „Ко не ради, тај не једе“ (Математичко-техничко упознавање)

ЈУ разред: „Грађанско васпитање“ (Културно-историско упознавање). П

Школа живота

„Школа за живот кроз живот“ по Др. Декролију.

Школа живота одбацује дидактички материјализам, који нагомилава градиво веома удаљено од практичног живота. Није главни задатак школе давати науку, него — усавршаваши личност и спремати је за практичан живош! То се пак може постићи само на основи начела: из живота за живот. Полазна тачка школског рада увек треба да је живот са својим потребама, задацима и захтевима, а никако градиво у своме најапстрактнијем облику.

Принцип школе живота мора да дође до потпуног израза у наставном програму, ако хоћемо да задовољимо одредбе школског закона.

Васпитни циљеви, тј. „идеје водиље“ у појединим разредима имају своју највећу подршку у научно пречишћеним констатацијама, да народна школа треба да што више ступи у службу сеоске, градске пли индустриске културе. Идеје водиље могу да се развију у свима правцима живота у домаћем крају, било тоу

-~

сан фа,