Učitelj

526 Вранц Ернест

Начела школског закона на сваки начин треба да дођу до израза и у основном насшавном програму, а нарочито главна начела којима се регулише рад у појединим разредима. Ово важи пре свега за начела концентрације и активног учешћа ученика.

У овом основном насшавном програму наводе се поред разредних циљева и циљеви појединих предмета за сваки разред, и то с обзаром на концентрацију предмета и на активно учешће ученика.

Да би се ови циљеви постигли, ученици треба наставно градиво:

1) да примају путем доживљавања, посматрања и упознавања (а не само путем учења);

2) да обраде душевним и физичким радом: усмено, писмено и ручним радом;

3) да се изражавају причањем, драматизовањем, декламацијама, писањем, цртањем, ручним радом и гимнастиком.

Радне јединице не треба да се набрајају у званичном основном наставном програму, јер задатак је наставничких већа и управитеља школа да они израде детаљан програм и расиоред наставног градива. За активно сарађивање ученика важан је избор таквог наставног градива, којим ће се омогућити сарађивање деце. Градиво које не значи много за живот, може да се изостави, јер је оно само терет за децу.

М Ближе организовање школе

Угледан (нормативан) наставни програм предвиђен је само за потпуну осморазредну народну школу. Нарочито разредни васпитни циљеви моћи ће се потпуно постићи само у оним школама где има сваки разред и своје основно одељење.

Сасвим на свом месту је питање: како треба да се изводи наставни програм у осталим народним школама где има по два или по више разреда у једном одељењу»

Овде се опет јасно види да треба да постоји само један основни угледан (нормативан) наставни програм, којим се прописује само минимално градиво. Потребу оваквог програма изискују и различите у 6 11 прописане олакшице (скраћена настава) за вишу народну школу.

Ако ће наставни програм бити само основа, онда ће бити поред основне обезбеђена и ниже организована виша народна школа. | Нос

Примери: У народној школи са једним одељењем је виша народна школа (сва 4 разреда) здружена у једном отсеку. Градиво се у таквом случају распоређају по неким систематским круговима, који се у току 3 године за сваку годину мењају. Код оваквог начина извођења наставе не може бити говора о концентрацији јер сваки круг нема своју основну идеју.