Učitelj

Пројекат наставног плана и програма 525

Предмети, у смислу Закона о народним школама, остају, али настава треба да, стално наглашавајући разредни циљ, тражи и успоставља природне односе између наставних предмета.

Наставни програм треба да наводи само концентрацијско градиво у главним потезима и у минималном обиму. Све остало треба да се уступи деџаљним насшавним програмима, у којима ће се овде поменута начела конкретизирати у детаљима.

Наставном програму, који не би садржавао и подвлачио идеје водиље рада у појединим разредима, недостајала бии свака основа за концентрацију наставе. Без идеја водиља не бисе ни могла извршити јединствена и систематска реорганизација народне школе, како је прописује Закон о народним школама, него би она била остављена схватању и раду учитеља појединца, што опет није у интенцијама законодавца.

Приговор, да на пр. природа не може бити предмет интересовања само у П разреду или грађанско васпитање само у ТУ разреду више народне школе лако ће се одбацити. „Идејом водиљом“ није се мислило да се грађанско васпитање врши само у ТУ разреду или да се о природи предаје самоу П разреду. Природа и грађанско васпитање се без сумње обрађују у вези са осталим предметима у свима разредима, исто тако као што се и сви предмети кроз свих 8 година ређају један поред другог. Ипак би било целокупно наставно градиво разбијено и распарчано, кад се не би заснивало на начелу концентрације, коју прописује 5 44 Закона о народним школтама. Сасвим друкчије изгледа школски рад, када се на пр. у ТУ разреду истакне „Грађанско васпитање“, те се интензивно и са свих страна проматрају проблеми који имају са њим везу. Исто важи у 1 разреду за идеју водиљу: „Лепа наша домовина“, у П разреду за: „Мајку природу“ иу Ш разреду за математичко-техничко упознавање под идејом водиљом: „Ко не дела тај не једе“ итд.

То, што се један предмет фаворизира, још не значи да се остали запостављају. На против, у тесним односима показује се близина живота, а то је оно у чему се виша народна школа бишно разликује од средње школе.

М Начин активног учешћа ученика

Прописом 5 44 Закона о народним школама да се општа редовна насшава у народној школи изводи акшивним учешћем ученичким, јасно је изражена тежња да се досадашња једнострана школа учења реорганизује од стицања рецептивног знања ка активном учешћу у настави. Тиме је идеја радне школе узакоњена. За извођење начела концентрације и активног учешћа ученичког могу да се издају упушсшва, која обухватају само главне идеје, а истовремено обезбеђују наставнику ону слободу у методу рада, која је потребна за успешан васпитни и наставни рад.