Učitelj

580 Зора М. Станковић

Изменама унетим у овај члан постиже се ово: 1) истиче се и стварно оцењује практични рад, те и сам испит тиме добија практични циљ и значај и 2) ограничава се утицај наставника теоријских предмета и превага његовог мишљења и ауторитета у једном оваквом испиту.

в)у Измене у систему испита и обиму градива. — Систем испита по садањем правилнику и измене које се односе на то обухваћене су донекле горњим разлагањима. Овде ћу подробније да објасним измене у том смислу.

Систем испита по постојећем правилнику је овакав: 1) испити су теоријски (писмени и усмени) и практични. Писмени испит се полаже: а) из педагошке групе предмета 6) из народног језика са књижевношћу. Усмени испит обухвата: народни језик са књижевношћу, народну историју, географију Југославије, школску администрацију са целокупним законодавством које се односи на народне школе. Практични испит се састоји из практичног предавања које кандидат држи у разреду одређене народне школе, пошто га претходно писмено обради пред испитним одбором. Писмене задатке прегледају предметни наставници, који предлажу своју оцену, и још два члана испитног одбора, који се могу сложити са оценом предметних наставника, или могу предложити другу, ако се са предложеном оценом не могу сложити.

(Свршетак у идућој свесци)

ШКОЛСКИ РАД

Цар Душан Силни

(предавање у ТУ разреду) — ОД Зоре М. Станковић —

Начин предавања: развојни.

Очигледна средства: мапа Југославије, слика Цара Душана, слика града Скопља и Призрена и слика Душановог крунисања.

Коју сте бановину последњу учили» (Вардарску). Зашто се ова бановина зове Вардарска» (Зове се по реци Вардару). Изиђи на мапу и покажи Вардарску бановину! — Куда протиче река Вардар» (Река Вардар протиче средином бановине). Које вароши леже на реци Вардару (Скопљеи Велес). Зашто је Скопље знатно место ( У Скопљу је била престоница цара Душана). Чији је био син цар Душанр (Стевана Дечанског).

Циљ: О коме бисте владару данас могли учити» (О цару Душану. — Добро, данас ћемо говорити о најмоћнијем српском владару, о Цару Душану Силном.

Понови о чему ћемо данас говорити» Ти! Ти!

пе

== Ф