Učitelj

Цар Душан Силни 581

1

Ко зна да ми каже из које је породице био Стеван Дечанскир (Из породице Немањића). Који је први владар из те породице» (Стеван Немања). Које је покрајине захватала Немањина држава» (Рашку, Зету, Метохију и Захумље). Где је била престоница Немањина (У граду Расу). Који је први владар пренео престоницу у Скопље» (Краљ Милутин). Из које је породице био краљ Милутинр (Породице Немањића). Испричајте ми, кад је и зашто краљ Милутин пренео своју престоницу у Скопље» Ђак прича о ратовању Милутиновом са Византијом, када је он заузео и горње Повардарје. Који се крај назива Повардарјег (Долина реке Вардара). _ Покажи ми на мапи Повардаје. Ти! На чему је радио Милутин још у својој држави, поред тога, што ју је увећао по простору» (Радио је на њеном унутрашњем уређењу). Како је он уређивао државу» (У његовој се држави копале руде, ковао новац, развијао је трговину, градио многе манастире и цркве и уређивао је војску). Каква је постала Србија за његове владавине» (Постала је већа и врло богата). Сећате ли се ког владаоца из породице Немањића, који је радио на унутрашњем снажењу своје земље» (На снажењу своје земље још је радио краљ Урош, син Стевана Првовенчаног). Ко долази на престо после краља Милутина» (Његов син Стеван Дечански).

А о коме ћемо данас учити» — (О Цару Душану Силном).

П

а) Ко од вас хоће да ми исприча све што знао цару Душавур Ти! — Ђак набраја: да су из земљописне наставе сазнали да је он у Скопљу, Призрену и Прилепу имао своје престонице, да је он био најмоћнији владар српски, да је био син Стевана Дечанског, дакле, потомак Стевана Немање. Најзад, спомиње битку на Велбужду 1330 год. када је млади Душан први пут показао, како је храбар, неустрашив и ратоборан. И тиме ђак завршава.

Убрзо после битке на Велбужду, 1331 год. Душан се кру“ нисао за краља. Био је млад али веома омиљен. Душан је самом својом појавом изазивао дивљење. Био је врло висок, развијен, а лице мушке лепоте, красиле су крупне озбиљне очи.

Покажем им слику цара Душана. — Чија је држава грани чила Србију са истокаг (Бугарска). А која с југа» (Грчка).

Да ли је Бугарска могла лако, заборавити на пораз на Велбужду» (Није). Шта је желела српска властела одмах, после победе на Велбуждуг (Да ратује са Грцима).

Чим је Душан завладао, властела је почела постицати га на рат с Грчком. Душан се почне спремати за ратовање, али се пре тога ожени Јеленом сестром бугарског пара.

Зашто се Душан ородио с бугарским царем» (Да би се спријатељио с Бугарском, стекао савезника ис те стране обезбедио мир Србији). Шта је после тога могао Душан радити» (Могао је ратовати с Грчком).

Душан поведе војску долином реке Вардара. Овде узимам у помоћ мапу Балканског Полуострва) нападне на Грчку и врло