Učitelj

582 Зора М. Станковић

брзо, готово, без икакве муке, освоји све грчке земље до Јегејског Мора, а најзад опседне и град Солун са сува. Шта мислите зашто је Душан тако брзо и лако освојио грчке земље» (Зато, јер је имао одлично уређену војску; он је сам био храбар и предводио своју војску). А шта мислите да ли је Грчка била још онако јака као раније» — (Није, јер је и краљ Милутин њу победио и узео јој Горње Повардарје). Али баш тада, када Душан хтеде потпуно саломити некада силну и моћну Византију, и вратити јој мило за драго, што је она чинила, газећи још по маленој Рашкој и мучећи српски народ, — тада, ударише са севера Мађари на Душанову државу и заузеше земље све до Западне Мораве. Душан се брзо измири с Грцима, врати им све јужне отете крајеве а себи задржи неке северне градове.

Зашто се Душан измирио с Грцима» (Да би се окренуо против Мађара и спасао своје земље). Одатле Душан пође на север, али се Мађари силнога Душана тако уплаше, да и не сачекаше да огледају снаге с њим, него побегоше преко Саве и Дунава. У једној старој књизи пише да су Мађарски војници овако говорили: „Тешко нама, где дође час наше погибије!“

__ Душана није заморила битка ни са Грцима ни с Мађарима. Срећа га је водила из победе у победу. Јер, одмах после протеривања Мађара, он крене на Албанију а његова војска је храбро летела из боја у бој, јер је била поуздана у Душанову ратничку вештину, а још више у његову чврсту вољу да кад нешто предузме, то уме и може да оствари. И заиста војска с Душаном освоји Албанију и заузме без велике муке Епир. (На мапи покажем Албанију и Епир).

Ко може ово да ми поновир Ти!

Да ли је Н. нешто изоставио Ти!

Хајде сад неко да ми све ово лепо исприча!

Преглед: Ко може у краткој реченици да ми каже, шта је Душан учинио када је дошао на престог (Душан се оженио сестром бугарског цара).

Записати на табли: Женидба Душанова.

Шта је после Душан радио» (Душан ратује с Грчком, осваја све до Солуна али се враћа на север и протерује Мађаре).

Записати на табли: Душан осваја све до Солуна а потом протерује Мађаре.

Шта је учинио после тога» (Осваја Албанију и велики део Епира).

Записати на табли: Освајање Албаније и великог дела Епира.

6) Баш у то време, кад је Грчка, и онако ислабела почела малаксавати под снажним надирањем Душановим, умре грчки цар и наследи га малолетни син, место кога је почела владати његова царица мати, са великашем Јованом Кантакузеном. Али, још у почетку ове владавине дође до сукоба између царице и Кантакузена. Царица са својим присталицама нападне Кантакузена, победи га и пртера из'земље. Која је држава била најближа Грчкој (Србија) Куда је могао отићи Кантакузенг (Отишао је у Србију Душану).