Učitelj

Цар Душан Силни 583

А зашто је отишао Душану» (Јер је знао, да Душан и српски народ сматрају Грчку за свог највећег непријатеља и да ће га примити). Душан га заиста пријатељски прими на свој двор; и договоре се, да заједнички ратују против Грчке, па ко шта освоји да је његово. Али овај рат није донео очекиване користи. Јер Кантакузен поче ратовати на своју руку, и није имао успеха.

Међутим, Душан вешт, храбар и вичан ратовању и даље је освајао град за градом. Кад Душан виде, да му војска страда узалуд, наљути се и не хтеде му више давати војску.

Али једном приликом, кад је Душан био заузет ратовањем, Кантакузен превари краљицу Јелену, под изговором да хоће да иде

у лов и замоли је, да му да одред војске. С том војском оде и почне освајати неке Душанове градове.

До чега је могао довести овакав Кантакузенов радг (До заваде између Душана и Кантакузена). Заиста, Душан поквари савез са Кантакузеном и отера га, а овај онда оде у Малу Азију ТУРцима, и с њима склопи савез.

Кога је сад Кантакузен имао за непријатељар (Грчку и Србију). (С новим савезницима ускоро Кантакузен поче нападати на Грчку а после и на српске земље.

Шта мислите да ли се је Душан уплашио од ових напада» (Није). А зашто није» (Јер је до сад увек побеђивао). Јесте, Душан је веровао у себе и своју војску и ратоваше и даље против Грчке. Освоји тврди град Сер на реци Струми и све земље до реке Месте и заузме Св. Гору.

Ко може ово да ми поновиг Ти!

Шта је изоставио Ти! Ти!

Нека ми један сад исприча све лепо!

Преглед: Шта се догађа у Грчкој по смрти царевој. (Сукоб царице с Кантакузеном, који пребегне Душану и склопи савез с њим).

Записати на табли: Душанов савез с Кантакузеном.

Како се је показао Кантакузен као савезник» (Изневерио је Душана и склопио савез с Турцима).

Записати на табли: Кантакузенов савез с Турцима.

Шта је после још Душан учинио» (Душан и даље осваја и заузима град Сер и Св. Гору.

Записати на табли: Душан осваја Сер и Св. Гору.

в) — Чему је допринео Душан освојивши Албанију, Епир, Сер и Св. Горуг (Допринео је увећању своје државе). Ђак покаже на мапи Душанову државу са ново освојеним деловима, док остали посматрају. — По простору, каква је она била према окрњеној Грчкој и савезници Бугарскојг (Била је највећа). Па кад узмемо у обзир, да је била највећа, имала и најбољу војску а уз то и богатство и најмоћнијег владара, шта је у то време претстављала Србија на

Балканур (Претстављала је највећу силу на Балкану). Е, видите, зато је Душан хтео, да Србији према њеној сили и сјају, да још један виши углед, хтео је, да је подигне на степен царства.

Ко је могао извршити крунисање цара или краља у доба

Немањића» (Патријарх или папа). За ово су деца сазнала при изу-