Učitelj

|"

гаиавениаевнениониеваитсоитетенн елриеннрендивреланивеннивитиелеле тера анентеврмтеваишр

Глаголска времена

Практичан рад у ТУ разреду

Пошто је обрађена нека област из земљописне наставе деца градиво понављају на рељефу, цртаној и школ. земљописној карти допуњујући један другога. Приликом понављања о саобраћају у тој области учитељ пређе на причу, на пр:

Један човек из 3. добије позив да тада и тада мора бити код суда у С. (Деца покажу места на рељефу, цртаној и школ. земљописној карти.) Како је био врло сиромашан, то није могао путовати возом, а поготово аутом, па одлучи да иде пешке. Пошто је знао да ће путујући пешке морати дуже времена путовати, одлучи да пође два дана раније. (Деца покажу и тај пут који он мора да пређе.) Можемо ли како дознати колика је дужина тога пута — Можемо израчунати на земљописној карти, јер на њој имамо означен тачан размер. — Израчунајте! (Деца израчунавају помоћу конца и размера.) Израчунали смо да је пут дуг... км. Можемо га и нацртати у свесци и на табли. Нацртајте!

Сада кад тај пут имамо означен на рељефу, цртаној и школ. земљопис. карти, нацртан у свесци и на табли, је ли нам то довољно да видимо путовање тога човекаг — Није. Још нам је потребан човек. Њега можемо моделовати, изрезати из хартије или сложити од дрваца. — У коме ћемо га положају направити» — Направићемо га да корача. — Добро, правите ко од чега хоће! (Деца праве а учитељ обилази.) "

Да чујемо даље шта је било! Домаћица спреми путника на пут. Он се с њом опрости и пође. (Деца поставе модел човека у полазно место 3. на рељефу. Како учитељ даље прича тако деца модел помичу.) Путник пу-ту-је, пу-ту-је од ме-ста до ме-ста Шта путник сада радиг — Он путује. — Можемо ли то његово путовање још како овде приказивати» — Можемо. — Каког (Деца означе кредом на поду место 3, В. и С. Затим између себе одреде дете које ће путовати.) Путуј!..... Шта ти сада радишр Ја пушујем. — Да забележимо то у свесци и на табли!..... Кажи му у очи шта сада ради! — 7: пушујеш..... Шта он ради» Он путује..... Колико их сада путујер — Једно. — У коме онда броју стоје ова три лицар — Једнини. — Да забележимо и то овде скраја! (Учитељ повуче прве две усправне црте и подвуче водоравном.) Нека још двојица дођу овамо! Шта ви сада радите» – Ми пушујемо...... Кажи иму очи шта сада раде! Ви пушујетше...... Шта они раде» — Они путују. (Све се бележи. Исто проводи са женском и малом децом да дође до женског и средњег рода.) — Колико их сада путује» — Више. Кад их путује више у коме онда броју стоје ова три лица Множини. — Да забележимо и то овде скраја! (Учитељ подвуче водоравном цртом).

Он пу-ту-је све да-ље и да-ље. Када он путује» — Сада. Да забележимо то на цртежу пута и нацртамо човека!,..., Кад он путује сада, шта мислите у које се онда време то путовање

31%