Žena

ВЕНА · 62 Слушај Матрена, твој син ће имати користи од млека, којега ти дајеш детету од Бога посланом. Не сумњај у његову милост. Он ће те наградити за твоје добро дело.

Док је она говорила, остале три сестре баце на мене дуг, пожудан и лукав поглед, а четврта спусти очи и набра обрве. ја окренем главу, а оне се полако удале. Кад су замакле, окренем се Матрени и погледам је. Наши се погледи сусретну.

Шта су изражавале ове очи Биле су пуне питања, осмејака и безизлазне туге.

Добре девојке, рече она, дижући се. Затим метне дете у колевку и спусти платно, па додаде замишљено: — Оне говоре истину, али у своју корист. Без сумње доћи ће дан, кад ће сва ова деца, коју оне сад штите и воле као невину децу — а коју ми просте жене негујемо по њиховој наредби — постати вредни радници за њих, корисни сељаци, одане слуге, који ће им платити радом и порезом за све старање и заузимање за време њиховог детињства. Збогом, баћушко, нека те Бог прати на твом дугачком путу.

Нисам одговорио ништа. Посматрао сам ову жену, која је одлазила истим загонетним, тужним и немарним погледом.

Ко ће да проникне ову тајанствену смешу мрачне страховите и расположене душе руске сељанке 2

Херојска смеса невиног лукавства, безграничног стрпљења, болне благости, озбиљне ироније, тихе доброте и вечитог, немог и неописаног бола.

Ко те може познати, ко те може разумети, ко те може описати 2

Најзад сам стигао до одморишта, где су ме чекали поштански коњи упрегнути у моја кола. Тројка одјури троструким касом, а бакарна звонцад одјекивала су кроз вечерње руменило разуздано и весело.

го 59