Žena

ЖЕНА 629

Српско друштво Црвеног Крста.

Милица Јаше Томића. Нови Сад.

Дошло је време, да српско друштво „Црвенога Крста“ игра у животу српскога народа значајну улогу. Српско друштво „Црвенога Крста“ основано је међу првим друштвима ове врсте, пре 36 година.

О задатку овога друштва сазнајемо из правила његових. Нарочито из првог члана:

„Члан 1. Циљ и радња друштвена: 1) ЈУ време рата: да припомогне војни санитет у лечењу и неговању болесних и рањених војника.

2) У време мира: да у споразуму са војним санитетом спрема оно што ће бити потребно за означену помоћ у време рата. — Но ако би средства друштвена допуштала, друштво може своју радњу у време мира распрострети и на указивање прве помоћи у ванредним случајевима опште нужде и невоље као што су: разне епидемије, поплаве, велики пожари, земљотреси и томе подобно.“

Друштво „Црвенога Крста“ основано је 1876. године

понајвише заузимањем тадањег шефа санитета др. Владана Ђорђевића.

Друштво српског Црвеног Крста вршило је своју дужност и пружало помоћи и у мирно доба, Али је оно имало значајну задаћу у три рата 1876,, 1877. и 1878. противу Ту рака као и за време српско-бугарског рата 1885. год. У тим ратовима било ј2 које рањених које болесних на 30.000, којима је ово друштво пружило помоћ. Српски „Црвени рели показао је за време српско-бугарског рата колико је човекољубив његов позив.

Он је у време рата био у сталној преписци са Црвеним Крстом непријатељске војске; он је у време рата успео да пропусти кроз предстраже своје и непријатељске војске целокупну санитетску спрему Црвеноме Крсту непријатељске војске, послату од друштва Црв, Крста неутралних држава; он је успео да и онда и за сва времена у будућности овакав пренос буде обављен бесплатно са свима преносним средствима.

Српски „Црвени Крст“ има 59 одбора у Србији и он је на крају 1911. године показао овако имовно стање: