Žena

| __ _____ РАРЕУЗНМА

Код Гавиместана у околини царског тулбета, грувају топови... Напред! Напред!

„Лаб је огрезао у крви!

Кров лабску долину наступају нове српске колоне, проносе српске рањенике, пијонпри поправљају покварене мостове, технички одреди постављају теле фонске жице, нигде жива Турчина или Арнаута, само је Мара остала.

Џатају је, а она не одговара. Дају јој хлеба, она не прима. Са лица њена пе можете прочитати ништа, Нити плаче, нити се радује.

Другога дана су умукде пушке, а пе чују сео више ни топови. Трећега дана је изашла из сламе п отишла на Муратово тулбе, И окрете се по целом Косову. Све је још ту. Све је онако као пре, само је крвав Лаб пи само је Милош Обилић подигао главу са земље и метнуо је на раме.

Погледа своје село и као да хтеде онамо, али заврте главом. Шта ће тамо И шта ће још уопште... Све је крваво. И њен син лежи негде раврешетаним грудима и њени унуци. И њено задовољено срце као да је крваво и ако је дочекала да впди крвави „Лаб. И упути се тамо, где је тај крвави Лаб најдубљи, тамо где утиче у Ситницу. Онде је нестала!

Ув пут као да је себи нешто пребацивала, али се после тога бранила, јер сељак који је онуда пролавио чуо је, како се сама собом препире и узвикује

— Шта ћу, кад сам мати! ( дуиа

• ~,

АФОРИЗМИ.

Непоуздано ћеш се кретати докле год не збациш са себе те своје слабуњаве особине, које те чине неспособним

за више ствари. ж

Чак ни због љубави немој пристати да жртвујеш своје сјајне тежње и да се на тај начин спустиш. ж Жена која васпитава сина, васпитава само сина, али она која васпитава кћер, васпитава читаву породицу.