Žena

188 БРОЈЕ А

школа (које су у ствари само курсеви) 1—2 месеца био недовољан за икакав већи и озбиљнији рад.

Да би се могао прећи онај програм, који би заиста био у стању да ученицама да све оно што је сеоској домаћици потребно, требао би течај ових школа да буде двогодишњи; или ако се у прво време нема довољно. средстава, минимум једногодилињи. Оснивање ових школа треба да предузме држава или више удружених општина, које ће дати потребну зграду, уз њу пољско добро и плаћати наставну снагу.

Уређење ових врста школа увек је интересно, с обзиром, што сам задатак школе то изискује.

Управитељка школе треба да буде жена добро образована, која зна потребе и недостатке наше сеоске куће, као и да је вична свима домаћим и ручним радовима. Она би становала у школи и водила надзор над ученицама како за време учења и рада, тако и у слободним часовима упућивала их на све оно што је добро и корисно.

Настава би била делом теоријска, а делом практична.

Од теоријских предмета мислим да би било неопходно потребно поновити и проширити основну наставу. Српском језику додати литературу и коресподенцију, а рачуну домаће књиговодство.

Добар основ природних наука (нарочито хемије потребну у кухињи и свакидашњем животу) много би допринео травилним тогледима и разбијању разних празноверица и предрасуда, које су јако укорењене у нашем народу.

Народна економија помоћу које се само могу разумети поједини друштвени појави, требала бии овде да буде заступљена у најважнијим одељцима као: о постанку и развитку друштва; о условима производње, подели рада; вредности, цени, размени и новцу; о капиталу, кредиту, осигурању, женском питању, о потрошачким задругама.

Хигијена која је веома важна по будућност једног народа а која је домаћицама као мајкама