Žena

762 ВЕНА

Кадифа (сомота) се од сваке мрље мајбоље чисти црним луком. Узме се пола главице лука и њоме трља кадифа противно жици. Кад се осуши, онда се са наличја превуче преко вреле глачанице.

Еривотворене животане нампрнице. Животне намирнице све се у већој мери кривотворе, и то у последње време необично вештим препреденим начином. У ширем смислу речи кривотворење животних намирница односи се и на подражавање истих. За пример хоћемо да наведемо ова занимљива два случаја. Пре неколико година почели су продавати крупан бибер. Зрна тога бибера саставили су од брашна, чађи и то су инпрегнирали са катраном из каменог угља, који катран јако мирише на бибер.

Пре кратког времена добили смо из Америке јаја, која су такође била кривотворена и то необично вештим начином; који управо задивљује. Кривотворено је било и жуманце и беланце, па чак и љуска. Употребили су новопронађену машину да би направили те љуске. Било је тешко распознати да су та јаја кривотворена. Беланчевину које има у сваком јајету, извукли су из биља које садржи у себи беланчевину. Течност тих уметничких јаја згушњавала се као и код правог јајета. На срећу та јаја нису могла да издрже конкуренцију правих јаја, јер је произвађање њихово било веома скупо. Кокошке су одржале победу. Календар „Жена“ од 1913, године донео је опширнији чланак како да познамо кривотворене животне намирнице.

Кућевни лек против кашља. Кромпир се скува на обичан начин у води, оцеди се и у ту воду мете доста меда. Од те воде узима се трипут дневно по једна кашика. Вода од кувана кромпира садржи у себи нешто мало салмијака, а то добро упливише против кашља.

Одпатии од јела могу се утотљребити. Добра домаћица пази да јој ништа не иде у штету, и да свему нађе употребе. Те) (руски) кад је већ употребљен, може се и по други пут прелити или се осуши и остави и згодном приликом употреби да чипке или завесе њиме обојадишемо. Боја постаје крем. Или га употребимо за чишћење ћилима, али га у том случају мало поквасимо. Одтива се може добра чорба зготовити. Са преосталом чорбом се може свако зеље налити,а и печење преливати док не одмекне. Сок од печења