Ženski svet

134.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр

повис.

Ст. Бечеј. О великој Госпојини 0. г. имасмо овде ретку славу. Наше ерпеко црквено певачко друштво славило је своју 25 годишњицу. Прослава је отпочета с благодаренијем у св цркви, а прота „Бороша поздравио је славу у цркви сеходном и лепом беседом,

Из цркве се певачко друштво па и публика вратила у осн. нар. школу, у свечану седницу, где је председник певачког друштва г. Др. Милан Поповић разложио развијтак и рад друштвени за минулих 25 година. Истакао је нарочито, да је друштво својим појањем религиозни осећај у српском православном грађанству утврдило, а песмом свест подигао. Споменуо је све заслужне људе, кији су помагали морално и ма- | теријално ово друштво, да је могло тако лепо. напредовати и своју патриотску дужност вршити. | Похвалио је г. П. Трбића, који је друштву клонио лепу заставу, под којим је друштво могло да се скупља и са значајним натписом што је тој застави придодат: „ПШесмом Богу и народу“, могло да развија естетички религиозни осећај у својој околини. |

Друштво је из благодарности за учињене | услуге изабрало за почасне чланове своје заслуж- | не трудбенике: Светозара Соколовића, благајника бачко-потиске штедионице, Стевана „Кекића управитеља школског и Ђуру Рајковића, одветничког помоћника. Од заслужних музичара изабрани су: Стеван Мокрањам, ЈовиФ Маринковић, и Мита Топаловић. Свима овима уручене су лепе дипломе. Данашњи чланови певачког друштва, дали се снимити и сваки је члан и чланица добио по један примерак, а један примерак оваке слике у лепом златном оквиру стављен је у друштвеној дворани,

Друштво је добило са стране многе брзојавне поздраве, а лично изасланицима својим била су заступљена два певачка друштва: врањевачко и Фелдварско. А особито нам је мило, што смо на овој прослави видели и нашу заслужну и родољубиву г-ђу Савку Субошићку, почасну чланицу наше „Просветне Задруге Орпкиња“. Г. Др. Богдан Давидовић, поздравио је усмено дружину кратким ал лепим и усрдним говором.

Прослава се продужила и у вече с концертом, који је и по млогобројној посети и по отменим гостима, и по песми и свирци заиста био најлепши украс ове прославе. За песме се има млого да захвали ревности и енергији хоровође |

т. Пере Коњевића, а за лепу евирку г-ђи Мили Гаванској. Највећу пажњу привукла је на себе г-ђа Савка Суботићка својим дивним и својим слободним говором. Беседила је о позиву данашњих певачких друштава у нас Срба, и изјавила, да она замењују гусларе из старија доба. Говор јој је изазвао бурно ташпање и поздраве: Живела! Присутни Несрби чудили се, да тако слободно и одрешито говори тако стара већ госпођа, па су запиткивали: „Је ли то глумица 2“ „толико их је њена појава и њен говор занео.

Натшу поштовану гошћу, г-ђу Савку Субошићку, пренели су сутра дан уз пратњу више каруца, наши суседи Тур. Бечејци и Врањевчани, да ју и онај наш свет види и упозна.

Као што је познато, Добротворна Задруга Српкиња у Тур Бечеју и Врањеву изабрала је ове године гђу Савку Суботићку за своју почасну чланицу, те је желила, да је види у евојој средини и гђа Савка Суботи%ка се одазвала овом приликом тој дадрузи и прешла у суседни Тур. Бечеј. У њену почаст, приређен је, тамо сјајан банкет, који је зачињен игранком.

На банкету је г. Др. Богдан Давидовић као секретар ове добротворне задруге поздравио тошћу ванредно лепим говором. Изнео је не само заслуге г-ђе СОуботибке на подизању добротворних задруга, срп. виших девој. школа и т. д. него се дотакао чак и- њених родитеља, њеног пок. мужа Др. Јована Суботића, њене браће и њепе деце, који еви скупа раде у свима правцима на културном, здравственом и војничком пољу. Њен син Дејан, као гувернер Манџурије и ПортАртура, врховни командант тих руских најисточнијих покрајина, дичи српско име пред великим руским светом и целом Европом.

Тај говор г. Б. Давидовића и за тим говор који је држала сама г-ђа Субошићка на том банкету, о задатку и позиву добротворних задруга у нас, толико је примамљивости изазвао у оне публике, да су и сутра дан долазили т. бечејски и врањевачки ратари, да виде ту велику госпођу и да је пољубе у руку.

Сутра дан је испраћена преко Ст. Бечеја г-ђа Савка Субошићка до железнице на четворо искићених каруца све по четири коња у каруцама.

Саових призора постала је ова 25 годишња прослава нашег цркв. певачког друштва млого зна-

„чајнија, јер је оставила у душама нашим веће

утиске и трајније успомене.

Предраг.

=> > —<=————————————