Ženski svet

Бр.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

185.

ЗВАН ЈИ ,..

Знаш ли што је љубав нежна, Женско срце што ју даје 2 Та појмиш ли, — разумјеш ли Пјесникове овјећаје 2...

Пјесникова ј мисо света, Богодана, — величајна, Љубав му је истинита, Племенита и бескрајна...

Џјесникова душа гине За погледом ока мила, Каменска, 3.ЛП. 1903.

| |

А његова љубав света У њежну се пјесму селила...

Пјесмом каже да те љуби Најњежније бира речи, Јер једино пјесма може Болно ерце да изхжјечи...

Та пјесма је одзив душе Излив срца млађанога, Та пјесма је мило чедо Бједног жића његовога... Милка М. Бркановићева.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА ОРИКИЊА.

Нови Сад.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња имала је своју одборску седницу 19. јула (1. авг.) 0. г. под председништвом своје потпредседнице г-ђе Данице Гостшовићке. У истој седници продужена је досадања потпора питомици К. Ракићевој и за школ. 1908 —4. г.а молитељци Зорки Грубићевој, приправници ТУ. г. додељено јо 20 К у име путна трошка. Захвалница питомице М. Мочове, узела се на знање. Узет је на знање и извештај, да је продужен уговор с кирајџијом Б. Форгачом на даље три године по повишеној кирији од 430 на 560 круна годишње за дућан и стан. У погледу варошког „ханског“ плаца решио је одбор, да прими понуду, да му се уз друштвену кућу дода од тог плаца 10 метера у тронту по цену од 40 круна по квадратном хвату. Узети су на знање још неки мањи предмети.

Бањалука.

Добротворна задруга правосл. Српкиња бањалучких одржала је своју 7. редовну одборску сједницу '. јула 0. г. под председништвом своје предсједнице Г-ђе Марије Милића.

На дневном реду било је прегледано стање благајне, — које је у потпуном реду нађено. Ова задруга одпочела је свој рад 20. новембра пр. год. (1902) и до данас располаже са капиталом од К 2520, који је под камату издат.

| Задруга има ове чланове: 2 добротвора и | то: Г-ђе Марија Милића и Христина Михајло| вића, — затим 8 оснивача: Његово Високопреосвештенство Г. Евгеније Летица Митрополит, Вуксан Груберовић, Јово Х Брајић. Г-ђе Ружа, Јанковића, Јованка Милановића, Мара Николића, Стака Стефановића и Мара Радуловића.

Овим тога ова задруга има и 13 подпомажућа члана.

За ово кратко време, мање се рећи да је ова задруга леш напредак показала, те међу тим већ сада и три сиромашне удовице са месечним

| подпорама подпомаже.

„Келети је само, да ова задруга и на даље са истим одушевљењем ово подузеће подржава, са којим је и основана.

Има особа још и данас, које мање важности овом племенитом подузећу поклањају, но то ипак не чине из зле намере, него што погрешно узимају ту ствар и као непотребно сматрају.

Не могу пропустити а да и јавним путем, међу осталим госпођама, које ву на остварењу | ове задруге, радиле не споменем и г-ђу Јованку С. Милошевића, која је као привремена пред| сједница са највећим одушевљењем остварењу ове племените задруге радила и до постигнућа, цјеликао и данас вјерна остала. Хвала им свима, на труду.

За сада, као први пут, нек је доста. а иду| ћи пут осврнућу се више на рад ове задруге.

Ва.

>=