Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

152

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

чела које се односи на ову врсту питања, или ће се притом отступити од тог начела. Овим се излагањем, ма да се у њему брани примена начела, не заступа гледиште доследне примене начела по сваку цену и у сваком питан,у. Начело се узима као израз научног уопштавања могућих случајева и као дравило за решавање што већег броја случајева. Затим, само на основу примене усвојених начела може се изградити један систем, у овом случају систем управног поступка. Несумњиво je, међутим, да се понекад мора отступили од доследне примене усвојеног начела. Кад се зна да се тим отступавьем ремети систем и да се тиме изазива компликованост и тешкоће у цналажегьу, онда разлог за отступагье мора бити особито озбиљан, углавном такав што би доследна примена начела изазвала штетне последице а правило које се конструише отступањем повољне. Ово налаже обавезу извесног умеравања при отстудању од начела, оцену разлога за отступалье и против њега, и оцену последица отступања. У овде изложеним питањима има разлога за отступаае од усвојених начела. Али кад се они упореде са разлозима за доследну примену начела, и нарочито са цильем жалбе као правног средства у управном посјтупку, долази се до закључка да ови други имају превагу.

Б. Мајсторовић

ТЕОРИСКА РАЗМАТРАЊА О ИЗРАЧУНАВАЊУ ДРУШТВЕНОГ ПРОИЗВОДА

Питање израчунавања друштвеног произвола и ыародног дохотка постало je у новије време нарочито интересантно за наше економисте. То показује чињеница да je н>ему посвећен већи број радова, студи ja и чланака (1), као и то да се на странама Екопомске

(1) Методологии а за обрачун народног дохотка у 1952 годный, Метод олошки материјали, бр. 43, изд. Савезног завода за статистику и евидендију, Београд, 1953; Методологија за обрачун народног дохотка у 1954 години, Методолошки материјали, бр. 61, изд. Савезног завода за статистику, Београд, 1955, (даље у тексту цитирано ~Методологија“); Концепције и дефиниције формирања капитала, изд. Статистичког уреда ОУН, Њујорк, 1953, преведено на наш језик као Методолошки материјали, бр. 46, изд. Савезног завода за статистику Београд, 1954; Систем друштвених рачуна и одговарајуКих табела, изд. Статистичког уреда ОУН, Њујорк, 1953, наш превод Методолошки материјали, бр. 49, изд. Савезног завода за статистику, Београд, 1954; др. Гојко Грђић: Народни доходак Методолошка студија, изд. Економског института HP Србије, Београд, 1955; др. Ј. Покори: Израчунавање друштвеног произвола, Финансије, Београд, 1952, бр. 3 —4; реферати са II годишњег састанка Југословенског статиспшког друштва; Б. Китаљевић: Наша методологи]а народног дохотка; Др. Г. Грђић: Извори народног дохотка; др. И. Вински; Валоризација народног дохотка; др. Р. Бићанић: Оцјена натуралног дијела народног дохотка, и инж. А. Ортхабер; Шеме вредносних биланса народне привреде, Статистичка ревија, Београд, 1954, бр. 3 —4.