Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

176

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

номски ефекат правног доела, који странке хоће. Но његова корисност je махом теориска. У пракси се она ређе јавља, то je и разлог (насупрот тврђењу француског писца Капитана) што су je судска пракса и модерни грађански законици могли мимоићи. Њен практични знача j je у томе што de домоћу н.е може оДредити да ли je неки споразум грађанскоправни или није.

Др. Андрија Гаме

ЛАНГЕОВА ШЕМА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ (ПЛАНСКЕ) ПРИВРЕДЕ

Лангеова анализа социјалистичке планске привреде (1) претставља несумњиво најоригиналније и по утицају најзначајније дело о социјалистичкој планској привреди писано са позиција и концепција грађанске теориске економске анализе. И то из два разлога. Историски, она претставља крај једне дуге дебате која се водила о економској рационалности и уопште могућности једног ооцијалистичког економског система које je углавном са доктринарних разлога оспоравала либералистичка и неолибералистичка школа на челу са познатим економистом von Mieses-ом и његовим једномишљеницима (2). Ланге je окончао ту дебату у прилог социјалистичке привреде. Он je показао да je на теориском длану, и са инструментима анализе грађанске теорије, социјалистичка привреда рационална и могућа бар исто толико колико и капиталистичка. Он je пошао и корак даље. Дајући једну теориску шему социјалистичке привреде, он je показао да je она не само могућа и рационална, већ и рационалнији и економски савршенији систем производње без низа слабости капиталистичке привреде. Суочени са брзим развитком државнокапиталистичких елмената у савременој дривреди и све већом интеграцијом привредног живота, многи теоретичари државног, капиталистичког планирања били су инспирисани Лангеовим делом, ко je се редовно пошње и цитира у делима о диригованој , привреди. Посебно су били дод - Лангеовим грађански теоретичари који су се занимали за проблеме социјалистичке планске привреде (напр. Dieckinson, Hall, Lerner, Baldwin и др.). Отуда анализа Лангеових погледа изгледа врло интересантна због схватакьа грађанских кондепција о социјалистичкој пртгвреди, на домену економске теорије. Ми ћемо се само задржати на Лангеовој концепцији шеме механизма планирања у социјализму, тј. њеним теориским претпоставкама, јер нам се чини битном за оцену његових погледа. 1. Лангеов модел социјалистичке планске привреде заснива се на доследној копији шеме тржишне равнотеже у условима потпуне конкуренције, тј. на тржишној цени кратког .периода једнакој

(1) О. Lange and Fred М. Taylor: On the Economic Theory of Socialism. University of Minnesota, 1952, 111 edition. (2) F. A. Hayek (Ed.): Collectivist Economic Planning. London, 1935.