Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

608

АШЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Обавеза продавца je да у случају ретхибиторне тужбе купцу врати примљену цену, а обавеза купца да врати ствар какву je добио. Иако купац, по правилу, има право да се определи за једно од два поменута права, постоји случај када je та слобода избора ограничена. То се догаВа ако купац ствар отуБи или преиначи. Тада он може тражити само сразмерно смањење цене ( 21 ). Y извесним законодавствима ограничегье избора права дато je у компетенцију суду, који према ситуацији одређује да м раскид уговора представља најбоље решење. Ово очигледно има за цил> заштиту продавца, јер може постојати ситуација када je за њега раскидање уговора сувише тешко. Овакав систем познаје Шв. ОР и ОИЗ за Црну Гору ( 22 ). Неки законици предвиђају у принципу иста права као и СС и BGB у погледу опције, стам што je избор проширен; купцу je дато join и право на замену ствари. Тако Шв. ОР садржи правило да „када je предмет уговора куповина и продаја одређене количине потрошних ствари, може захтевати или раскид уговора одн. смањење цене, иди предаје других одговарајућих ствари истог рода” ( 23 ). Овакво проширење права купца показује одвајање од римске традиције и тежњу да се купац што потпуније заштити, због чега je ово право нашло места у свим модерним граВаи ским кодексима. Једино италијански СС не садржи овакву одредбу, али у доктрнни постоји становиште да купац код купопродаје заменљившс ствари има право тражити испоруку ствари без мана ( 24 ). Име законика који овакву одредбу изричито предвиђају. Она налази места у Пол>ском ГЗ у коме се истиче да „ако су предмет куповине и продаје ствари одре Вене по роду, купац може тражити да му се уместо ствари са манама испо руче ствари исте количине без мана” С 25 ). Грађански законик РСФСР предвиВа да купац измеВу осталнх права може тражити „замену ствари која. je уговором одре Вена по раду за ствар одговарајућег квалитета” ( 2В ). Сличне одредбе постоје и у маВарском ГЗ, као и у ЗМТ ЧСР ( 27 ). Док je у у осталим законицима ово право дато искључиво купцу, шв. ОР даје га и продавцу, са ограничегьем да je оно дозвољено само код месне купопрск даје и да се мора извршити унајкраћем могућем року, тј. одмах. На плану међународне купопродаје Општи услови СЕВ-а и Геднообразни закон такоВе предвиВа ову могућност ( 20 ). Y нашим Општим узансама (узанса. бр. 154) такоВе je предвиВено ово право.

(21) Шв. ОР чл. 207, ст. 3: ~Ако je ствар пропала кривицом купца или ако je он отуђиоили прерадгю, купац може тражити само смањење цене због умањене вредности ствари"; с лично и грчки ГЗ: чл. 549.

(22) Швајцарски ОР: чл. 205; ОИЗ за Црну Гору: чл. 238.

(23) Швајцарскп ОР: чл. 206, ст. 1.

(21) Према Голдштајн А.: Привредно уговорно право, Згб. 1967, с. 307.

(25) ГраЬанскн законик HP Пољске: ч\. 561.

(26) Грађански законик РСФСР: чл. 246, ст. 1.

(27) Мађарски ГЗ: § 305, ст. I, т. ц; ЗхМТ ЧСР: § 305, т. 1.

(28) Швај царски ОР: чл. 206, ст. 1.

(29) Општи уел. СЕВ-а (§5l, ст. 3) садрже одредбу у којој се кажс да ~ако купац захтева отклањање недостагака, продавац je дужан да о свом трошку недостатке отклони или машъиву робу замени; по Једнообразном закону (чл. 42, ст. I, т. ц) купац може захгевати од продавца да кзврши уговор" ако продаја има за предмет ствари одреЬене по роду, тако што he испоручити друге ствари саобразне уговору".