Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

Пошто не можемо да претпоставимо да др Васшшјевићу такви подаци нису били познати, склонн смо да верујемо да је до оваквих омашки дошло због брзине с којом је зборник припреман или због нсдовољног знања неког анонимног сарадника. У оваквим нздањима најважнији су текстови докумената а не подаци подложни сталним променама које сваки корисник мора да проверава у тренутку употребе. Због своје актуелности, овај зборник мора бити стално на радном столу сваког посленика у области људских права и слобода, а тиме се у потпуности оправдава сврха његовог објављивања.

Момир Милојевић

Проф. др Драгомир Стојчевић, проф. др Анте Ромац: Dicta et regulae iuris - латинска правна правила, изреке и дефиниције

(„Савремена администрација", Београд)

Све иролази... са.ио књи?а осшаје - нвет ума и људске душе. Богдан Поповић Књигу Dicta el regulae iuris (латинска правна правила, изреке и дефиниције, са преводом и објашњењима) штампала је ~Савремена администрација". Београд. Њсни творци су професори римског права др Драгомир Стојчевић и др Анте Ромац. ГТрво inflate изишло је 1970. потом следе издања у 1971. 1980, 1984., па 1989. године. Ово издање има 6.600 правних правила, латинских изрека односно дефиннција насталнх у Римској држави. која је трајала иуних 13 векова. Трајала и нестала. Римско право је, пак, трајало, али и - остало. Наджнвело је свог творца, не само за историју и науке ради, већ остало да траје и даље. Вечно да живи, у могућој мери, у сви.м друштвима, без обзира на њихово државно уређење. У робовласништву настало, и доживело процват; преживело феудализам; блеснуло у буржоаској епохи, и закорачило и живнуло и данас. Правне изреке, као део римског права, трајно ће живети.

1. РИМСКО ПРАВО. КЊИГЕ И ПРАВНА ПРАКСА РI3ВОРИ ПРАВНИХ PI3PEKA Римско право израз је основа и односа робовласннчке државе. У периоду постанка римске државе , (751-510 пре н.е.) право је обичајно и неразвијено. Кућна привреда и незнатна раз-

602

Д, СтојчевнН, А. Ромац: Dicta el regulae iuris. Љубомир Ив. Јовић (стр. 602-608)