Balkanski rat

Страна 292

БАЛКАНСКИ РАТ

Број 19

Нашн прнјатељ!

ча- I V

Ллемннта гоопођа Хартвиг.

Са особитим задовољством, у знак свесрдне захвал ности српског народа на доказаном пријатељству и оданости, украшавамо ове сграниде ликовима племените руске милосрдне сестре онште поштоване госпође Хартвиг и њеног уваженог супруга царско руског посланика на српском двору и засведоченог пријатеља српског народа и Србије. Величином своје словенске душе и племенито шћу свога руског срца уважена сестра Рускиња обвезала је својом пажњом према српском рањенику и српској деци наш народ на вечита времена. Бављење Хартвигових у Београду је привремено, они неће остати у нашој среди ни, али Београд, и не само Београд, и Србија, но цео српски народ помињаће та драга имена, којима толико дугујемо, с највећим нризнањем, захвалношћу и оданошћу. Међу онима, који су највише доиринели остварењу вековних идеала наиаћеног српског народа, међу најзаслужнијим

Ннкопај Гонрковн1| — Хартвнг цпрско руски посланпк у Беогрзду.

за освету Косова српски народ ће уз и испред својих највећих синова у историји свога Васкроења забележити толико скромна, а за нас толако велика и никад не заборављена имена Хартвиг. Српеки народ, који је те худе среће, да тако мало пријатеља у свету има, умео је увек високо да цени, искрено Да поштује и свом топлином своје душе да буде захваЛин свакоме ко је ма и најмање допринео његову добру. Срећи српског народа Хартвигови допринели су лаЗљи део. То сви знамо и то никад нећемо и неможемо заборавити. Хартвигови су међу нама и за нас сејали љубав и племенитост, а плод тога биће захвалност српског народа племенитом руском брату и сеетри.

Нип дрншвиицн

1' Д р Мноован Ђ. Мнловановић творац ерпско бугарског уговора о савезу о—-О ■■ - Српске иртвв за освојење Једрена -- Губитцн типочкв дивизије првог позива. Сређени су подаци о губитцима, што их је наша тимочка дивизија првог позива имала ири опсади и заузећу Једрена. Губитци ове дивизије износе свега 1165 људи и то: 210 погинулих, 910 рањених, 45 несталих. Од 21. јануара, т. ј. од прекида нримирја па до нада Једрена губици ове дивизије износили су: ХШ. пешадијски пук Хајдук Вељка: погинулих 46, и то 17 од артиљеријских зрна 29 од пушчаних ; рањених 190 и то: од артиљерије 72, од пушака 113, оштрим оруђем 4 и контузован један. Губици свега 236 људи. XIV. пешадијски иук одвојио се од састава своје дивизије после борбе на Црном Врху и није био под Једреном но је дејствовао у Старој Србији. XV. нешадијски пук Стевана Сивђелића: ногинулих 33, и то 18 од топова и 15 од пушака; рањених 92 и то: 46 од артиљерије, 39 од пешадије, 7 контузованих и осталих узрока. Један је нестао. Губици свега 125 људи. XX. пешадијски пук: иотинулих 22, и то од 8 артиљерије, 14 од нешадије; рањених 113, и то 28 од ртиљерије, 46 од пешадије, и 39 контузованих и осгалих узрока. Један је нестао. Губици свега 136 људи. Тимочки коњички пук имао је 3 рањена од артиљерије. Тимочки артиљеријски пук имао је 3 рањена, 2 од топова и један од пушке. Тимочки пиониреки полубатаљон имао је 3 рањена.