Beogradske opštinske novine

19

ГРЛЛзАНСТВУ НА ЗНАЊЕ. Извожњу. ђубрета из варошких зграда и станова узели су под закуп: Мајер С. Албахари и Светислав ЈовановиИ. Ови повлашћеници заночињу посао 1. Фебруара ове године; а на основу ових нравила која је утврдила и надзорна власт те имају силу полицијске наредбе : П Р А В И Л А за иовоиењу ^убрета из варошких јграда и станова Члан 1: Искључиво нраво на извожњу ђубрета из ва рошких зграда и станова у Београду, има општина, али га она може уговором да устуни и нарочитоме повлашћенику. Члан 2. Под ђубретом, које се на основу ових правила има да разуме извози, се: ђубре и отпатци из кујне ђубре из стана и авлије. Отнатци столарски, ковачки браварски, као и грађевински (ови у већој мери), не сиадају у кућевно ђубре.

Члан 4. Да би се знао ред извожње ђубрета и да би била олакшана контрола, општина (или новлашћеник споразумно са општинском управом) утврђује расноред, по коме ће се и кога дана извозити ђубре из станова појединих улица и квартова. Тај распоред, као и свака његова измена, објављује се грађанству нреко новина увек недељу дана унацред. Члан 5. Свака кућа без разлике, односно сваки становвик који има засебан стан, мора давати да му се по овим правилима извози ђубре. Изузимају се само они становници који имају сопствена кола и коње и не желе користити се овом установом; али ће се водити тачан списак таквих, како би се код њих могла увек водити контрола. Исто тако не морају давати ђубре но га могу сами извозити, под својом одговорношћу за чистоћу, и варошке механџије (који имају штале).

Члан 6. Ђубре се неће смети износити пред кућу на улицу; већ ће га возари износити сами са ђубришта, на коме треба да је скупљено у дане одређене за извожњу , а пролазак кола улицом јавља се на по сата раније звоном. Члан 7. Ђубре се сме извозити само са добро укованим и затвореним колима, којих увек мора да буде и довољноме броју , да не би у извожњи ђубрета било икаквога застоја. Кола та само ће одозго имати отвор, колики је иотребан да се ђубре може убацивати; а кад год се поједина (кола) напуне, морају се истог часа затворити до испражњења. Члан 8. Сваки кућни газда дужан је за извожњу ђубрета плаћати уредно, но истеку сваког месеца, гаксу, која се нањ' односи и го за сваку партију кирајџија. — Таксе су ове: а.) соба и кујна или мањи дуЛан са собом плаћа 0 20 дин. б.) две или три собе са кујном, као и ве&и дуИан са магазом ■ — плаћа 0'60 дин. в.) 4 и више соба са кујном, кафана са кујном и гостионе (беа штале) — плаћа 1'00 дин. Члан 9. Од онога газде, који било за себе или коју партију својих кирајџија не плати на време таксу, општинска ће власт принудним путем у року од месец дана најдаље нанлату извршити; а кирајџије су дужни газдама таклу плаћати уз кирију. Члан 10. Повлашћеник, коме општина буде уступила извожњу ђубрета, биће за тачност посла одговоран полицијској власти. А за гаранцију да ће се ових правила и уговора држати биће дужан да у касу општинску има положити депозит до 600 динара; из које ће се суме са по 20 динара кажњавати за сваку неуредност, у корист општинске касе. Члан 11. Ђубре ће се избацивзти само на оним местима, која определи полицијска власт. Из седнице одбора онштине вар. Београда 10 Октобра 1887. ЛБр. 157. и одобрењу г. Министра од 13 Декембра 1887 СБр. 7363. Скреће се нажња свега грађанства на ова правила, по којима ће се ђубре извозити. Они који

Чл. 3. Ђубре се мора да извози из сваке куће и сваког стана, једаниут недељно. Кад су велике врућине и кад услед тога прети опасност јавноме здрављу, полицијска власт има нрава наредити да се ђубре износи два пут недељно за време које главна санитетска комисија определи.